Saudskoarabský princ Walíd bin Talál požaduje, aby mohli ženy opäť šoférovať

NETKY.SK • 1 December 2016, 08:39 • 2 min
Saudskoarabský princ Walíd bin Talál požaduje, aby mohli ženy opäť šoférovať

RIJÁD - Saudskoarabský princ Walíd bin Talál vyzval na "okamžité" zrušenie zákazu šoférovania žien v krajine, pričom zdôraznil, že toto opatrenie je podobné odopieraniu vzdelania príslušníčkam nežného pohlavia. Informoval o tom dnes britský denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

"Koniec diskusie, nastal čas na to, aby ženy opäť šoférovali. Ide o porušovanie práv človeka, podobne ako odopieranie vzdelania či osobnej identity. Tieto spoločenské tradície sú reštriktívnejšie, než čo je zákonne dovolené náboženskými príkazmi," napísal na Twitteri miliardársky princ.

 

Walíd bin Talál je nezvyčajne priamočiarym členom saudskoarabskej kráľovskej rodiny. Hoci nezastáva nijakú politickú pozíciu, je predsedom spoločnosti Kingdom Holding. Princ je filantropom a dlhoročným obhajcom práv žien vo svojej krajine, ktorá ako jediná na svete zakazuje ženám šoférovať.

 

Synovec saudskoarabského kráľa zároveň načrtol aj ekonomické dôsledky toho, že sa tamojšie ženy musia spoliehať na "zahraničných" súkromných šoférov a taxíky. Hoci ich manželia sa môžu krátkodobo uvoľniť z práce, aby ich prepravili automobilom, podľa princa to oslabuje produktivitu.

 

"Povoliť ženám viesť vozidlo je v súčasnosti už naliehavou spoločenskou požiadavkou, ktorá vyvstáva na pozadí aktuálnych hospodárskych okolností," doložil bin Talál. Kráľovstvo v apríli ohlásilo plán diverzifikovať do roku 2030 svoje hospodárstvo a zamestnať v ňom viac žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies