Saudskoarabský kráľ sa po dvoch rokoch stretol s vodcami radikálneho hnutia Hamas

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 11:53 • 2 min
Saudskoarabský kráľ sa po dvoch rokoch stretol s vodcami radikálneho hnutia Hamas

DUBAJ - Saudskoarabský kráľ Salmán sa dnes stretol s exilovým vodcom Hamasu Chálidom Mašálom a ďalšími predstaviteľmi tohto palestínskeho radikálneho hnutia. Išlo o prvú schôdzku oboch strán za ostatné dva roky.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí sa okrem kráľa Salmána zúčastnili aj korunný princ, minister obrany a ďalší poprední činitelia Rijádu. Podľa agentúry Reuters ide o možný signál zbližovania medzi sunnitskou Saudskou Arábiou a Hamasom, ktorý bol dlhé roky tradičným spojencom šiitského Iránu.

 

"Delegácia (politického krídla Hamasu) diskutovala o palestínskej jednote a politickej situácii v regióne. Toto stretnutie by mohlo prispieť k rozvinutiu vzťahov medzi Hamasom a Saudskou Arábiou," uviedol pre Reuters zdroj z Hamasu.

Islamisti z hnutia Hamas vládnu od roku 2007 v pásme Gazy, odkiaľ vyhnali bojovníkov konkurenčnej frakcie Fatah. V posledných rokoch sa Hamas dostal do izolácie a finančných problémov, keď v dôsledku sýrskej občianskej vojny prudko ochladli jeho vzťahy s kľúčovým spojencom Iránom.

 

Šiitský Irán totiž podporuje režim nábožensky spriazneného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Hamas tamojších prevažne sunnitských povstalcov. Otepľovanie vo vzťahoch Hamasu a Rijádu je badateľné od začiatku tohto roka, keď na saudskoarabský trón nastúpil nový kráľ Salmán.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies