Saudskoarabský kráľ nariadil prekontrolovať prípravy na púť hadždž

NETKY.SK • 25 September 2015, 09:44 • 2 min
Saudskoarabský kráľ nariadil prekontrolovať prípravy na púť hadždž

RIJÁD - Saudskoarabský kráľ Salmán včera v živom televíznom príhovore k národu oznámil, že nariadil prehodnotiť "všetky existujúce plány a opatrenia" na výročnú púť do Mekky, "aby sa zlepšia úroveň organizácie a riadenia pohybu pútnikov" po tom, ako dnes v panike v meste Miná neďaleko Mekky zahynulo vyše 717 pútnikov a ďalšie stovky utrpeli zranenia.

slovakia

left justify in out

Kráľ Salmán v živom prenose televízie al-Arabíja tiež povedal, že požiadal o rýchle vyšetrenie toho, čo nazval bolestivou udalosťou, napísala agentúra Reuters.

 

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes povedal, že saudskoarabská vláda by mala prevziať zodpovednosť za dnešnú "smutnú udalosť" neďaleko Mekky. "Túto katastrofu spôsobila zlá organizácia a nenáležité opatrenia," napísal na svojej webovej stránke.

 

Súčasne ponúkol sústrasť rodinám a príbuzným obetí a vyhlásil trojdňový smútok. V panike podľa aktualizovanej bilancie zahynulo 95 iránskych pútnikov a 150 bolo zranených, uviedla agentúra AP.

 

USA vyjadrili "úprimnú sústrasť" nad stovkami moslimských pútnikov, ktorí zahynuli v dnešnej "panike s bolestnými následkami" neďaleko Mekky.

 

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price povedal, že "naše myšlienky sú s nimi a s vyše dvoma miliónmi ľudí, ktorí sa tento rok vydali na hadždž. Keď moslimovia vo svete pokračujú v oslave sviatku (obetovania) íd al-adhá, pripájame sa k vám v žiali po tragickej strate týchto verných pútnikov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies