Saudskoarabský kráľ absolvoval v USA operáciu chrbta

NETKY.SK • 25 November 2010, 08:26 • 2 min
Saudskoarabský kráľ absolvoval v USA operáciu chrbta

Saudskoarabský kráľ absolvoval v USA operáciu chrbta

slovakia

left justify in out

img

Saudskoarabský kráľ Abdalláh absolvoval v Spojených štátoch amerických "úspešne" operáciu chrbta, oznámila dnes televízia al-Arabíja.
      Citovala nemenovaného saudskoarabského diplomata, ktorý pôsobí v New Yorku. Dodal, že kráľ je hospitalizovaný v Presbyteriánskej nemocnici v New Yorku. Kráľovský palác operáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdil.
      Kráľ pricestoval v utorok do New Yorku po tom, ako mu krvná zrazenina skomplikovala problémy s platničkou.
      Kráľ, ktorý má 86 rokov, odovzdal dočasne správu kráľovstva y počas svojej neprítomnosti svojmu vrstovníkovi a následníkovi trónu, princovi Sultánovi, ministrovi obrany a vicepremiérovi, ktorý sa v nedeľu večer vrátil z trojmesačného pobytu v Maroku.
      Predtým, ako kráľ odcestoval do USA, sa saudskoarabskí predstavitelia usilovali ubezpečiť verejnosť i medzinárodných spojencov, že niet dôvodu na obavy o zdravotný stav kráľa.
      Podľa diplomatov panovali obavy, odkedy kráľ zrušil v júli svoju plánovanú návštevu Francúzska.
      Abdalláhov zdravotný stav je ostro sledovaný vzhľadom na jeho vek i význam politickej stability Saudskej Arábie. Kráľovstvo má viac než pätinu svetových zásob ropy, je kľúčovým spojencom USA v regióne, významným držiteľom dolárových vkladov a sídlom najväčšej arabskej burzy. Medzi diplomatmi a analytikmi panujú obavy, že niektorí z možných nástupcov umierneného kráľa by nemuseli pokračovať v jeho politike.
      Starnúci kráľ, ktorý vládne od smrti svojho brata Fahda v roku 2005, v marci 2009 ustanovil ministra vnútra princa Nájifa za druhého vicepremiéra, čo znamená, že by viedol krajinu v prípade indispozície kráľa a korunného princa. Sultán (82) mal tiež nekonkretizované zdravotné problémy, podľa nepotvrdených správ má rakovinu, a obmedzil pracovné aktivity.

Zdroj: TASR/Associated Press, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies