Saudskoarabský korunný princ pricestoval na návštevu Británie

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 18:39 • 2 min
Saudskoarabský korunný princ pricestoval na návštevu Británie

LONDÝN - Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pricestoval v stredu na trojdňovú návštevu Británie. V Buckinghamskom paláci sa stretol s britskou kráľovnou Alžbetou II., čo saudskoarabská ambasáda označila za "historický okamih", informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Princ má v priebehu dňa naplánované aj stretnutie s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Ľudskoprávne skupiny vrátane Amnesty International či Save the Children vyzvali Mayovú, aby na Muhammada pritlačila ohľadom úlohy Saudskej Arábie v prebiehajúcom vojenskom konflikte v Jemene.

 

Obe organizácie tiež poukázali na porušovanie ľudských práv v Saudskej Arábii a vyzvali britskú vládu, aby zastavila predaj zbraní Rijádu. Mayová vyhlásila, že vzťahy Británie so Saudskou Arábiou sú "dôležité", o otázke dodržiavania ľudských práv však hodlá na schôdzi s Muhammadom hovoriť.

 

Mayovej konzervatívna vláda tvrdí, že návšteva korunného princa posilní spoluprácu medzi Londýnom a Rijádom pri riešení medzinárodných problémov ako terorizmus, extrémizmus či konflikt a humanitárna kríza v Jemene. Princ Muhammad pricestoval do Británie z Egypta, následne ho čaká cesta do USA.

 

Za následníka trónu bol vymenovaný vlani v júni, odvtedy vo svojej krajine, ktorá je najväčším vývozcom ropy na svete, aktívne presadzuje spoločenské a ekonomické reformy. Zároveň uskutočnil rozsiahlu a úspešnú protikorupčnú kampaň medzi princmi, ministrami a vplyvnými podnikateľmi.

 

Mnohí ho však kritizujú pre jeho rozhodnutie intervenovať v Jemene, nastoliť de facto blokádu Kataru a tvrdo postupovať proti oponentom svojej politiky, všíma si stanica BBC. Muhammad bin Salmán sa počas pobytu v Británii stretne aj s princom Charlesom, princom Williamom a princom Andrewom. Ide o jeho prvú návštevu krajiny v pozícii korunného princa.

 

V súvislosti s jeho návštevou bude zriadená i rada strategického partnerstva, ktorá má v priebehu nasledujúcich desiatich rokov priniesť do Británie saudskoarabské investície vo výške zhruba 100 miliárd libier.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona