Saudskoarabskí piloti sa katapultovali z pokazenej stíhačky neďaleko Jemenu

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 08:21 • 2 min
Saudskoarabskí piloti sa katapultovali z pokazenej stíhačky neďaleko Jemenu

WASHINGTON/RIJÁD - Dvaja saudskoarabskí piloti sa museli katapultovať z pokazenej stíhačky nad morom v blízkosti Jemenu. Oboch mužov napokon zachránil americký vojenský vrtuľník, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Lietadlo typu F-15S postihla včera večer technická porucha nad Červeným morom a dvojica pilotov musela použiť svoje záchranné sedadlá," citovala saudskoarabská agentúra SPA nemenovaného predstaviteľa tamojšieho ministerstva obrany.

 

Na žiadosť Saudskej Arábie priletela pilotom na pomoc americká vojenská helikoptéra z námornej základne USA v neďalekom africkom štáte Džibuti. Obaja prežili incident, ku ktorému došlo v medzinárodných vodách, v "dobrom zdraví a nálade", uviedol rovnaký zdroj.

 

Agentúra AP citovala nemenovaného činiteľa Pentagónu, podľa ktorého americký vrtuľník zachránil katapultovaných pilotov v oblasti Adenského zálivu. Celú záchrannú akciu koordinoval americký raketový torpédoborec USS Sterett.

 

Rôzne zdroje sa rozchádzajú v tom, či k udalosti došlo v piatok alebo vo štvrtok.

Saudská Arábia v súčasnosti vedie koalíciu prevažne arabských krajín, ktoré od stredy podnikajú letecké útoky voči šiitským povstalcom v Jemene.

 

Americký prezident Barack Obama v piatok telefonoval so saudskoarabským kráľom Salmánom, pričom potvrdil podporu USA pre vojenské operácie arabských spojencov v Jemene.

 

Prezident a kráľ sa zhodli na tom, že obe krajiny majú záujem na dosiahnutie trvalej stability v Jemene prostredníctvom politických rokovaní, uviedol Biely dom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies