Saudskoarabské aktivistky, čo porušili zákaz šoférovania, prepustili

NETKY.SK • 13 Február 2015, 11:48 • 2 min
Saudskoarabské aktivistky, čo porušili zákaz šoférovania, prepustili

RIJÁD - Dve saudskoarabské aktivistky zadržané za šoférovanie prepustili po 70 dňoch z väzby. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťpäťročnú Lúdžajn al-Hathlúlovú zatkli 1. decembra po tom, čo sa pokúsila do Saudskej Arábie pricestovať autom zo susedných Spojených arabských emirátov. Jej kamarátku, 33-ročnú novinárku Maisu al-Alamudiovú sídliacu v emirátoch, rovnako zadržali, keď jej prišla na hranice na pomoc. Obe ženy sú aktívne aj na sociálnych sieťach Twitter a YouTube, kde žiadajú uvoľnenie prísnych pravidiel týkajúcich sa šoférovania v Saudskej Arábii. Britská stanica BBC uviedla, že ich prepustenie môže súvisieť aj s nedávnou návštevou britského princa Charlesa. Ten sa v ultrakonzervatívnej krajine zasadzoval napríklad za oslobodenie blogera Raífa Badávího, ktorého odsúdili za údajnú urážku islamu na domáce väzenie a 1000 rán bičom.

 

Púštne kráľovstvo bohaté na ropu je dlhodobým terčom kritiky zo strany ľudskoprávnych organizácií. Tie mu vyčítajú nedržiavanie základných práv a slobôd. Príkladom je fakt, že Saudská Arábia je jediná krajina na svete, ktorá zakazuje ženám šoférovať. Navyše musia byť na verejnosti zahalené od hlavy po päty. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona