Saudskoarabská armáda odrazila veľký útok jemenských povstalcov

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 11:16 • 2 min
Saudskoarabská armáda odrazila veľký útok jemenských povstalcov

ADEN - Saudskoarabská armáda odrazila veľký útok jemenských povstalcov na svojich hraniciach. Koalícia pod vedením Rijádu uskutočňuje nálety na pozície takzvaných Húsíovcov v Jemene už od konca marca. Tentokrát však šlo o prvú veľkú akciu na saudskoarabskom území, odkedy sa nálety začali. Nepotvrdené správy hovoria o desiatkach mŕtvych povstalcov, zahynuli tiež najmenej traja saudskoarabskí vojaci.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA sa útok odohral vo štvrtok na južných hraniciach kráľovstva pri meste Nadžrán. Útočníkov agentúra identifikovala ako Húsíovcov a ich spojenecké skupiny. Saudskoarabskí vojaci s nimi bojovali na zemi a na podporu povolali aj vzdušné sily. Šiitskí povstalci, ktorí kontrolujú veľkú časť severného Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, bojujú proti vládnym silám a ich spojencom už niekoľko mesiacov. Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty uskutočňujú nálety proti povstalcom s cieľom obnoviť vládu exilového jemenského prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího.


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok vyjadril veľké znepokojenie nad "pokračujúcimi pozemnými bojmi a bombardovaním v Jemene a ich dopadom na nevinných civilistov". Podľa OSN v uplynulých týždňoch zahynulo v rámci konfliktu už 1 200 ľudí a 300 000 ďalších utieklo zo svojich domovov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies