Saudskej Arábii kondoloval aj znepriatelený Irán

NETKY.SK • 23 Január 2015, 14:56 • 2 min
Saudskej Arábii kondoloval aj znepriatelený Irán

TEHERÁN - Sústrasť nad úmrtím saudskoarabského kráľa Abdalláha vyjadril dnes aj Irán, ktorý je už dlho znepriatelený so Saudskou Arábiou.

slovakia

left justify in out

Vzťahy oboch regionálnych veľmocí sú napäté od islamskej revolúcie v Iráne v roku 1979, ktorá priviedla k moci šiitských duchovných stavajúcich sa proti konzervatívnemu sunnitskému kráľovstvu na druhej strane Perzského zálivu.
     

"Vyjadril som saudskoarabskému ľudu, vláde a rodine zosnulého svoju sústrasť," uviedol dnes iránsky prezident Hasan Rúhání v správe na webovej stránke svojej kancelárie. Podľa ministerstva zahraničných vecí sa však na pohrebe Abdalláha nezúčastní Rúhání, ale šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf, informovala agentúra DPA.
     

Zaríf plánoval navštíviť Saudskú Arábiu, cestu však odložil na protest proti tomu, že Rijád odmieta znížiť produkciu ropy a pomôcť tak zvýšiť jej ceny, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia iránskeho predstaviteľa z minulého týždňa.
     

Teherán a Rijád podporujú opačné strany vo viacerých regionálnych konfliktoch a sporoch, okrem iného v Bahrajne, Jemene, Sýrii, Iraku a Libanone. Bezpečnostný poradca iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího však v utorok povedal, že Irán je pripravený na rozhovory o celom rade otázok so Saudskou Arábiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies