Saudská Arábia zmrazí ťažbu iba vtedy, ak tak urobia aj ostatné krajiny

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 14:45 • 2 min
Saudská Arábia zmrazí ťažbu iba vtedy, ak tak urobia aj ostatné krajiny

RIJÁD - Saudská Arábia zmrazí ťažbu iba v prípade, že tak urobia ostatné veľké ropné krajiny a tiež Irán. Korunný princ Muhammad bin Salmán tak spochybnil výsledok nadchádzajúceho stretnutia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ostatných ropných veľmocí, ktoré sa má konať v polovici tohto mesiaca. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Irán totiž opakovane zdôraznil, že po zrušení sankcií plánuje ťažbu zvyšovať. "Ak všetky krajiny budú súhlasiť so zmrazením ťažby, sme pripravení," povedal princ v rozhovore pre Bloomberg. "Ak sa však hocikto rozhodne pre zvýšenie ťažby, neodmietneme žiadnu príležitosť, ktorá nám zaklope na dvere."

 

Severomorská ropa Brent na bin Salmánove vyjadrenia okamžite zareagovala a prepadla sa pod 40 USD za barel (35,13 eura). Ľahká severoamerická ropa WTI (Western Texas Intermediate) spadla na 37,42 USD za barel, čím prakticky vymazala všetky tohtoročné zisky.

OPEC už v novembri 2014 odmietla podporiť ceny ropy a namiesto toho sa sústredila na ochranu trhových podielov. Saudská Arábia odvtedy zvýšila ťažbu na historicky najvyššiu úroveň 10,5 milióna barelov za deň a argumentovala, že zákazníci žiadajú viac ropy.

 

Plánované stretnutie ropných veľmocí 17. apríla v katarskej Dauhe nasleduje po februárovom rokovaní Saudskej Arábie, Kataru, Ruska a Venezuely, na ktorom sa štvorica dohodla o obmedzení ťažby na januárovej úrovni. Dohoda dopomohla k zvýšeniu cien ropy Brent nad 40 USD za barel z januárového 12-ročného minima 27,10 USD za barel. Stanovili si však podmienku, že sa k nim musia pripojiť aj ostatní veľkí producenti.

 

Iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Namdar Zanganeh sa na stretnutí zúčastní, odmietol však zmrazenie ťažby. Ako sa na nemenované zdroje odvoláva agentúra Bloomberg, Teherán chce zotrvať v politike obnovenia trhových podielov, ktoré stratil počas niekoľko rokov trvajúcich sankcií.

 

Medzinárodná agentúra pre energiu (MAE) uvádza, že Irán počas prvého celého mesiaca po uvoľnení sankcií zvýšil ťažbu ropy na štvrorročné maximum 3,22 milióna barelov za deň. Irán podľa konzultačnej spoločnosti Energy Aspects v marci zvýšil vývoz ropy o ďalších 100.000 barelov denne.

 

Obchodníci a analytici špekulujú, že Saudská Arábia by mohla byť ochotná dobrovoľne obmedziť ťažbu na súčasnej úrovni zhruba 10,2 milióna barelov denne aj v prípade, že by sa Irán nepripojil. Počas päťhodinového rozhovoru však princ bin Salmán na otázku, či sa Irán musí pripojiť, odpovedal: "Nepochybne." Zároveň dodal: "Ak sa všetky krajiny, vrátane Iránu, Ruska, Venezuely a krajín OPEC a ďalší veľkí producenti rozhodnú pre zmrazenie ťažby, budeme medzi nimi."

 

Podľa analytikov tieto vyjadrenia korunného princa znamenajú, že nadchádzajúce stretnutie vyzerá čoraz zbytočnejšie. "Je stále jasnejšie, že Saudská Arábia to myslí vážne s odklonom od tradičnej hry upravovania cien znižovaním alebo zmrazovaním vlastného exportu," myslí si analytik londýnskej spoločnosti Natixis Abhishek Deshpande.

 

Saudský princ je pripravený zmierniť dôsledky ropnej krízy prostredníctvom reformy ekonomiky. "Nemyslím si, že pokles cien ropy nás ohrozuje," povedal. Podľa jeho názoru ceny v priebehu nasledujúcich rokov stúpnu, keďže dopyt sa neustále zvyšuje. Zároveň upozornil, že jeho krajina už nemá chuť vrátiť sa k riadeniu ťažby pod taktovkou OPEC, ktoré dominovalo sektoru posledných 30 rokov.

 

"Z nášho pohľadu tu predsa máme voľný trh, ktorý sa riadi princípom dopytu a ponuky. A presne tak k trhu pristupujeme," uzavrel Muhamman bin Salmán.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona