Saudská Arábia zhromažďuje vojenské sily pri hraniciach s Jemenom

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 07:11 • 2 min
Saudská Arábia zhromažďuje vojenské sily pri hraniciach s Jemenom

WASHINGTON - Saudská Arábia presúva ťažkú vojenskú techniku vrátane delostrelectva do oblastí v blízkosti hraníc s Jemenom. Informovala o tom v noci na dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických predstaviteľov, ktorí vyjadrili obavy, že ropná veľmoc bude zatiahnutá do zhoršujúceho sa konfliktu v Jemene.

slovakia

left justify in out

Zhromažďovanie vojenských síl prišlo po postupe húsíjských šiitských milícií podporovaných Iránom smerom na juh. Militanti v septembri obsadili hlavné mesto Saná a počas víkendu aj mesto Taizz. Priblížili sa tak k novému južnému zázemiu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého podporujú Spojené štáty.

 

Saudská Arábia je regionálnym rivalom Iránu. Rijád obviňuje Teherán z rozdúchavania sektárskych nepokojov prostredníctvom podpory húsíov. Konflikt v Jemene by sa mohol stať zástupnou vojnou, varovala Reuters.

 

Obrnené vozidla a delostrelectvo, ktoré zhromažďuje Saudská Arábia, by bolo možné použiť pri obrane aj útoku, tvrdia dva zdroje z prostredia americkej vlády. Podľa ďalších dvoch predstaviteľov je zhromažďovanie síl zrejme obranným krokom.

 

Jeden zdroj však tvrdí, že zhromažďované sily sú veľké. Podľa jeho slov by Saudská Arábia mohla pripravovať letecké útoky na obranu prezidenta Hádího v prípade, že sa húsíjské milície pohnú smerom na jeho útočisko na juhu krajiny.

 

"Saudi sú jednoducho hlboko znepokojení tým, čo vnímajú ako iránsku baštu v zrútenom štáte pozdĺž svojej hranice," povedal americký veľvyslanec v Jemene Matthew Tueller pre Reuters v pondelok na tlačovej konferencii, ktorú organizovala Americko-arabská obchodná komora vo Washingtone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies