Saudská Arábia zadržiava troch Iráncov, ktorí chceli zaútočiť na ropné polia pri pobreží krajiny

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 07:33 • 2 min
Saudská Arábia zadržiava troch Iráncov, ktorí chceli zaútočiť na ropné polia pri pobreží krajiny

RIJÁD - Saudská Arábia informovala v pondelok o zadržaní údajne troch príslušníkov iránskych revolučných gárd, ktorí plavidlom narušili výsostné vody monarchie na Arabskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z oficiálneho oznámenia, k zadržaniu došlo ešte v piatok večer, keď spomínané plavidlo naložené zbraňami smerovalo saudskoarabskej plošine na ťažbu ropy. Zadržaných vypočuli.

Saudskoarabské ministerstvo informácií považuje incident za teroristickú operáciu, ktorej cieľom bolo spôsobiť materiálne škody a straty na životoch.

 

Dve ďalšie plavidlá s posádkami saudskoarabskej pobrežnej stráži ušli. Saudskoarabská tlačová agentúra už skôr informovala o odvrátení útoku na jedno z hlavných ropných polí pri svojom pobreží, ku ktorému sa približovali tri lode s "červenými a bielymi vlajkami".

 

Námorné sily vypálili varovné výstrely, jednu loď zajali a ostatným dvom sa podarilo pri piatkovom útoku uniknúť. Podľa správy z tamojších armádnych zdrojov bola loď plná zbraní určených na záškodnícku činnosť.

 

Správa o útoku prišla po tom, čo iránska štátna televízia obvinila saudskoarabskú pobrežnú stráž z piatkového zabitia iránskeho rybára. Saudskoarabské bezpečnostné zložky v apríli informovali o zmarení pokusu o útok na ropné distribučné centrum, na ktorom sa mal podieľať aj bezposádkový čln z Jemenu naložený výbušninami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies