Saudská Arábia vyhlásila, že OPEC nezníži produkciu bez ohľadu na pád cien

NETKY.SK • 22 December 2014, 22:15 • 2 min
Saudská Arábia vyhlásila, že OPEC nezníži produkciu bez ohľadu na pád cien

NEW YORK - Ceny ropy pokračujú v poklese. Saudská Arábia totiž vyhlásila, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nezníži produkciu bez ohľadu na vývoj cien. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali Al-Naimi dnes vyhlásil, že presvedčil členské krajiny OPEC, že nie je v záujme kartelu obmedziť produkciu, nech cena padne na akúkoľvek úroveň. Ceny čierneho zlata a od júna znížili na polovicu. Podobný názor má aj generálny tajomník OPEC Abdullah Al-Badri.

 

Podľa Naimiho je možné, že cena ropy sa už nevráti na úroveň 100 USD (81,57 eura) za barel. Saudská Arábia môže naopak zvýšiť svoju produkciu, aby vzrástol jej podiel na trhu. "Najlepšie pre každého je nechať ťažiť najefektívnejších producentov," uviedol Naimi.

 

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s februárovým kontraktom sa dnes o 19.02 SEČ predával po 55,39 USD. To je o 1,74 USD alebo 3,05 % viac ako v piatok (19. 12.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Americká ropa počas piatka posilnila takmer o 5 %, čo bolo najviac od augusta 2012. Obchodníci totiž vyberali zisky zo svojich krátkych pozícií po tom, čo ceny padli na 5-ročné minimum. Februárový kontrakt na ropu Brent dnes zlacnel o 1,13 USD na 60,25 USD za barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies