Saudská Arábia v mzdovej politike prechádza na gregoriánsky kalendár

NETKY.SK • 5 Október 2016, 13:31 • 2 min
Saudská Arábia v mzdovej politike prechádza na gregoriánsky kalendár

RIJÁD - Saudská Arábia v rámci prijatých úsporných opatrení rozhodla, že štátnym zamestnancom bude mzdu vypočítavať podľa západného, gregoriánskeho kalendára - a nie podľa islamského ako doteraz.

slovakia

left justify in out

Britský denník The Independent informoval, že o tom rozhodla saudskoarabská vláda. Jej rozhodnutie platí od 1. októbra. Spomínaná ekonomická úspora spočíva v tom, že islamský kalendár má 12 mesiacov striedavo s 29 alebo 30 dňami, takže rok má obvykle 354 dní, čiže je o 11 dní kratší než rok podľa kalendára gregoriánskeho. Saudskoarabskí vládni úradníci tak podľa nových pravidiel prídu o mzdu za 11 dní.

 

Gregoriánsky kalendár sa už dlhšie používa na výpočet výšky miezd zamestnancov v súkromnom sektore, napísal spravodajský server Gulf News.

Saudskoarabská vláda celé desaťročia štedro dotovala životné náklady svojich občanov, napríklad ceny pohonných látok, elektriny či vody. Rovnako štedro odmeňovala aj úradníkov v prezamestnanom vládnom sektore.

 

V dôsledku poklesu cien ropy na svetových trhoch však musela pristúpiť k drastickým škrtom vo verejných výdavkoch, ktoré sa už prejavili aj znížením štátnych dotácií: napríklad cena benzínu vlani stúpla o 80 percent. O 20 percent sa vlani znížili aj mzdy štátnych zamestnancov a zredukoval sa aj počet dní ich dovolenky.

Predpokladá sa, že toto rozhodnutie narazí na odpor konzervatívnych kruhov a najmä duchovenstva. Miestni politológovia však tvrdia, že podobné zmeny sú nevyhnutné.

 

"Duchovní môžu mať námietky, ale toto sú ekonomické rozhodnutia a záležitosti ekonomiky sú mimo nich (duchovných)," uviedol analytik Joseph Kechichian z Centra kráľa Fajsala pre výskum a islamské štúdiá.

 

Kráľovstvo od svojho založenia v roku 1932 až doteraz používalo výlučne lunárny kalendár.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies