Saudská Arábia uzavrela miliónovú dohodu s USA o nákupe zbraní, ide zatiaľ o najväčší obchod v celých amerických dejinách

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 18:16 • 2 min
Saudská Arábia uzavrela miliónovú dohodu s USA o nákupe zbraní, ide zatiaľ o najväčší obchod v celých amerických dejinách

RIJÁD - Počas návštevy Donalda Trumpa v Saudskej Arábii sa obe strany dohodli o uzatvorení najväčšieho obchodu o zbraniach v celej americkej histórii. Zmluva o dodaní zbraní USA do Saudskej Arábie činí takmer 110 miliárd amerických dolárov. Čo tým Saudská Arábia získa?

slovakia

left justify in out

Po prvé, kráľovstvo Saudskej Arábie bude mať najsilnejšiu armádu na celom Blízkom východe. Keďže je Saudská Arábia už dlhoročným partnerom Spojených štátov, výrazne si posilní svoju armádu a zároveň pozíciu v regióne s výraznou podporou Washingtonu.

 

Podľa informácii ministerstva  obrany, saudská armáda zakúpila protiraketové systémy THAAD za cenu 13,5 miliárd dolárov, konvenčné lietadlá a helikoptéry, ale aj lietadlá na dopĺňanie paliva a prieskum. Saudské úrady plánujú investovať 4,5 miliardy dolárov na nákup vysoko presnej leteckej munície a munície JDAM. Kráľovské letecké sily Saudskej Arábie údajne dostanú približne 104 000 takýchto munícií. Takmer 6,7 miliárd dolárov sa vynaloží na nákup a údržbu protilietadlových raketových systémov Patriot.

 

Najmenej 18 miliárd je plánovaných na vynakladanie a zavádzanie systému riadenia a kontroly, poskytovanie komunikačných liniek a vytváranie interaktívnych komplexov medzi službami. Avšak novinári zdôrazňujú, že takmer dve tretiny zmlúv zostávajú v podobe tzv. Memoranda o zámere, teda teoretických dohôd. Prezident Trump osobne rokoval o dohodách počas svojej návštevy v Saudskej Arábii. Zároveň mnohí odborníci venovali upozorňujú na fakt, že diplomatická kríza v regióne krátko po jeho odchode.

 

"Myslím si, že to bol správny krok pre Donalda Trumpa, pretože je veľmi výhodné, aby USA uzatvorili dohody o predaji zbraní. Ak Američania vyhlásili Saudskú Arábiu za sponzora terorizmu - to je jeden príbeh. Ak Amerika predáva veľké množstvo zbraní do Saudskej Arábie - to je úplne iný príbeh, Rusko bojuje proti teroristom v Sýrii, Američania sa do neho nezapájajú, aj keď sa domnievajú, že vedú tento boj", vyjadril sa zodpovedný člen Akadémie vojenských vied, Anatoly Tsyganok. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona