Saudská Arábia tento rok umožní miliónu pútnikov zúčastniť sa púte hadždž

NETKY.SK • 9 Apríl 2022, 15:00 • 2 min
Saudská Arábia tento rok umožní miliónu pútnikov zúčastniť sa púte hadždž

RIJÁD – Saudská Arábia v sobotu uviedla, že umožní miliónu moslimov z krajiny i mimo nej zúčastniť sa tohoročnej tzv. veľkej púte do Mekky (hadždž). TASR túto informáciu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry ide o prudký nárast po tom, čo si obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu vynútili dva roky drastických škrtov počtu pútnikov. Do posvätného mesta mohlo vlani vstúpiť len 60 000 plne zaočkovaných pútnikov. Predvlani sa mohlo púte zúčastniť dokonca len 10 000 veriacich, pričom tradične prídu vyše 2 milióny. Návštevníci zo zahraničia mali vstup úplne zakázaný. Ministerstvo pre záležitosti pútí hadždž a umra (malá púť do Mekky) povolilo tento rok jednému miliónu pútnikov, zahraničných i domácich, aby vykonali hadždž, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

 

img

 

Tohtoročný hadždž bude umožnený len zaočkovaným pútnikom mladším ako 65 rokov. Veriaci prichádzajúci z krajín mimo Saudskej Arábie budú musieť predložiť negatívny výsledok PCR testu na koronavírus, vykonaný maximálne 72 hodín od vycestovania. Takmer týždenná moslimská púť hadždž je jedným z piatich pilierov islamu a aspoň raz za život ju musí absolvovať každý moslim, ktorý je telesne i duševne zdravý a na cestu do Mekky má finančné prostriedky.

 

Možno vás zaujme: Akadémia filmových umení zakázala Willovi Smithovi účasť na Oscaroch na 10 rokov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies