Saudská Arábia spustila televízne vysielanie z púte do Mekky v jazyku fársí

NETKY.SK • 12 September 2016, 08:15 • 2 min
Saudská Arábia spustila televízne vysielanie z púte do Mekky v jazyku fársí

RIJÁD - Saudská Arábia spustila satelitné televízne vysielanie z púte do Mekky v iránskej perzštine - jazyku fársí, keďže Iránci sa tento rok na tradičnej moslimskej púti hadždž nezúčastňujú v dôsledku sporu medzi oboma krajinami, ktoré sú regionálnymi súpermi. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Saudskoarabský minister kultúry a informácií Adil Toraifí povedal saudskoarabským médiám, že nový kanál bude tiež mať rozhlasové vysielanie do Iránu, Iraku a Afganistanu ako aj cez aplikácie v mobilných telefónoch a na internete.


V poznámkach, ktoré v nedeľu zverejnila oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra, minister uviedol, že nový kanál "si kladie za cieľ vysielať posolstvo hadždž, večného významu islamu a čo poskytuje kráľovstvo ... pútnikom a návštevníkom."


Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí kritizoval Saudskú Arábiu za to, ak vlani pripravila púť do Mekky. Irán tento rok hadždž bojkotuje a podľa BBC namiesto púte do Mekky podporil v sobotu alternatívnu akciu v irackom meste Karbalá, jednom z najposvätnejších miest šiitskych moslimov.


Napätie medzi Iránom a Saudskou Arábiou vzrástlo po minuloročnej panike v údolí Miná počas púte, v ktorej podľa neoficiálnych zdrojov zahynulo vyše 2400 ľudí, z toho 464 Iráncov. Saudská Arábia a Irán nemajú diplomatické vzťahy a sporia sa pre celý rad regionálnych záležitostí vrátane konfliktov v Jemene a Sýrii.

 

Saudská Arábia počet minuloročných obetí sústavne zľahčuje. Oznámila vyšetrovanie, ale jeho závery nezverejnila.
Na púť do Saudskej Arábie tento rok dorazilo zatiaľ vyše 1,3 milióna zahraničných pútnikov. Najviac ich pricestovalo z Indonézie, ktorá je najľudnatejšou moslimskou krajinou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies