Saudská Arábia schladila nádeje, že OPEC sa dohodne na obmedzení ťažby

NETKY.SK • 27 September 2016, 13:07 • 2 min
Saudská Arábia schladila nádeje, že OPEC sa dohodne na obmedzení ťažby

ALŽÍR - Saudská Arábia dnes schladila nádeje, že členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by mohli tento týždeň v Alžírsku dosiahnuť dohodu o obmedzení ťažby. Dôvodom sú podľa zdrojov z ropného kartelu stále príliš veľké rozdiely v názoroch arabského kráľovstva a Iránu na zmrazenie ťažby. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Bude to konzultačné stretnutie," vyhlásil saudský minister energetiky Chálid Fálih. Dodal, že sa budú spolu radiť členovia kartelu a svoj názor povie vedenie OPEC aj spotrebitelia.

 

OPEC začne neformálne rokovania v stredu 28. septembra popoludní. Členovia ropného kartelu sa na okraj Medzinárodného energetického fóra stretnú aj s veľkými producentmi ropy, ktorí nie sú členmi ich organizácie, napríklad s Ruskom.

 

Ceny ropy od polovica roka 2014 klesli o viac ako 50 %. Dôvodom sú nadmerné dodávky komodity na trh po spustení technologicky náročnej ťažby z bridlíc, najmä v USA.

 

OPEC a jeho súper Rusko sa preto snažia obnoviť rovnováhu medzi ponukou a dopytom. To by im pomohlo zvýšiť príjmy z ropy a naplniť štátne pokladnice.

 

Začiatkom tohto roka OPEC a Rusko rokovali o zmrazení ťažby na januárovej úrovni. Ale odborníci upozorňujú, že ani to by nepomohlo zvýšiť ceny komodity, pretože ponuka na globálnom trhu by stále prevyšovala dopyt.

 

Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje minulý týždeň napísal, že Saudská Arábia je ochotná znížiť produkciu ropy, ak bude Irán súhlasiť so zmrazením svojej ťažby. To je výrazný posun Rijádu, ktorý dovtedy odmietal diskutovať o redukcii svojej ťažby.

 

Ale začiatkom tohto týždňa iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Namdar Zanganeh varoval pred veľkými očakávaniami. Viacerí delegáti OPEC naznačili, že pozície Rijádu a Teheránu sú stále veľmi vzdialené.

 

Tri zdroje z OPEC uviedli, že Irán, ktorého produkcia stagnuje na úrovni 3,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, trvá na svojom práve zvýšiť ťažbu na približne 4,1 - 4,2 milióna barelov/deň, teda zhruba na úroveň pred vyhlásením sankcií Západu. Členovia OPEC však chcú, aby ju zmrazil pod hranicou 4 miliónov barelov denne. A kým Irán názor nezmení, dohoda nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona