Saudská Arábia sa chce dohodnúť na znížení produkcie ropy a zvýšení cien

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:11 • 2 min
Saudská Arábia sa chce dohodnúť na znížení produkcie ropy a zvýšení cien

VIEDEŇ - Saudská Arábia navrhne dohodu na vyváženie trhu s ropou a zvýšenie jej cien. Dohoda bude zahŕňať žiadosť, aby Irán a Irak obmedzili rast svojej produkcie, ako aj požiadavku, aby sa na znížení ťažby podieľali aj nečlenské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Informoval o tom inštitút Energy Intelligence.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií inštitútu, ktorý sa odvolával na vyjadrenia zástupcu Saudskej Arábii v OPEC, bude krajina žiadať v budúcom roku zníženie produkcie ropy o jeden mil. barelov denne, ale len v prípade, ak sa k obmedzeniu ťažby zaviažu okrem členov OPEC aj nečlenské krajiny ako Rusko, Mexiko, Omán a Kazachstan. Návrh je veľkým prekvapením, keďže sa očakávalo, že na piatkovom stretnutí OPEC sa krajiny rozhodnú pokračovať v politike neznižovania produkcie, a to aj napriek klesajúcim cenám a narastajúcemu prebytku ropy na trhu.


Návrh je však vnímaný skepticky, keďže stanovené podmienky bude veľmi ťažké splniť. Členské a nečlenské krajiny OPEC naposledy spolupracovali na riešení problému nízkych cien pred 15 rokmi. Odvtedy však Rusko opakovane nereaguje na výzvy na spoločný postup, dokonca navýšilo svoju produkciu o 70 %. Saudská Arábia bude mať problém dohodnúť sa aj s členmi kartelu. Požiadavka, aby Irak zmrazil svoju produkciu na súčasnej úrovni, ktorá predstavuje približne štyri mil. barelov za deň bude pravdepodobne nevypočutá, keďže krajina má dlhodobo problémy dosiahnuť vyrovnaný rozpočet aj napriek zvýšeniu produkcie. Irán už viackrát uviedol, že sa bude snažiť opäť získať svoj podiel na trhu s ropou, hneď ako sa zrušia sankcie západných krajín voči nemu začiatkom budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona