Saudská Arábia poskytne Jemenu humanitárnu pomoc vo výške 3,25 miliardy dolárov

NETKY.SK • 24 Máj 2012, 07:21 • 2 min
Saudská Arábia poskytne Jemenu humanitárnu pomoc vo výške 3,25 miliardy dolárov

Saudská Arábia poskytne Jemenu humanitárnu pomoc vo výške 3,25 miliardy dolárov - Politika Saudská Arábia dnes oznámila, že poskytne susednému Jemenu humanitárnu pomoc vo výške 3,25 miliardy dolárov. Na začiatku stretnutia skupiny Priatelia Jemenu v hlavn

slovakia

left justify in out

img

Saudská Arábia dnes oznámila, že poskytne susednému Jemenu humanitárnu pomoc vo výške 3,25 miliardy dolárov. Na začiatku stretnutia skupiny Priatelia Jemenu v hlavnom meste Saudskoarabského kráľovstva, Rijáde, to oznámil minister zahraničných vecí. 
      "Potvrdzujem ...našu pomoc Jemenu, aby sme podporili všetky fázy politickej iniciatívy a pomohli (mu) dosiahnuť bezpečnosť, stabilitu a prosperitu zoči voči hrozbám extrémizmu a terorizmu," povedal Saúd Fajsal predstaviteľom krajín Západu a arabských krajín Perzského zálivu na začiatku stretnutia. 
      Donorská skupina Priatelia Jemenu sa zišla v Rijáde dva dni po tom, ako pri bombovom útoku v Jemene počas skúšky na vojenskú prehliadku takmer 100 vojakov. Cieľom  schôdzky je zistiť, ako môžu pomôcť Jemenu presadiť reformy a riešiť chudobu a nezákonnosť v krajine. 
      Skupina bude rokovať o politickom vývoji v Jemen po februárovom odstúpení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktorý vládol krajine 33 rokov a moci sa vzdal po takmer rok trvajúcich protestoch.
      Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí povedal, že budú rokovať aj o možnostiach okamžitej pomoci, ktorá by riešila zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu. Jemenská vláda stratila počas uplynulého roka kontrolu nad rozsiahlymi časťami územia krajiny, keď politická kríza vyvolala rozkol v armáde a útoky amerických bezpilotných lietadiel na údajných militantov nahnevali jemenské kmene.
      Západné krajiny a susedia Jemenu sledovali s veľkým znepokojením, ako si al-Káida upevnila moc v oblastiach kontrolovaných islamskými milíciami, čo jej umožnilo plánovať si útoky mimo územia Jemenu.
      Pondelňajší útok na nácvik vojenskej prehliadky v Saná nasledoval iba týždne po tom, ako Washington oznámil, že západné a arabské spravodajské služby zmarili plánovaný útok jemenskej odnože al-Káidy na lietadlo smerujúce do USA zdokonaleným typom bomby pripevnenej k spodnej bielizni.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies