Saudská Arábia popravila štyroch ľudí za prechovávanie drog z roku 2007

NETKY.SK • 19 August 2014, 09:15 • 2 min
Saudská Arábia popravila štyroch ľudí za prechovávanie drog z roku 2007

RIJÁD - V Saudskej Arábii popravili v pondelok štyroch mužov za prechovávanie hašiša. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s tým, že počet popravených v konzervatívnom moslimskom kráľovstve za uplynulé dva týždne tým stúpol na 17, čo vyvolalo znepokojenie medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Saudskoarbské islamské zákony nie sú kodifikované a poskytujú rozsiahle právomoci jednotlivým sudcom, ktorí svoje rozsudky vydávajú na základne vlastnej interpretácie moslimského práva. V praxi to podľa aktivistov znamená, že postihy za rovnaké trestné činy sa niekedy výrazne odlišujú. Sudcovia tiež môžu zabrániť obvineným stretnúť sa s obhajcom a môžu vyhlásiť súdny proces za neverejný.

 

Pondelňajší štyria popravení pochádzali podľa miestnych médií z Nadžránu pri hraniciach s Jemenom. Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International uviedla, že išlo o dve dvojice bratov z jednej a tej istej početnej rodiny. Priznania, na základe ktorých boli odsúdení, získal súd ich mučením. K činu došlo ešte v roku 2007 a vláda rodinu varovala, aby Amnesty International nekontaktovala. Saudská Arábia popiera, že by používala mučenie.

 

Vlani v kráľovstve popravili 79 ľudí, prevažne sťatím hlavy. Diplomati tvrdia, že nárast počtu popravených v uplynulých rokoch môže byť výsledkom toho, že v krajine bolo vymenovaných viac sudcov a prípady sú rýchlejšie riešené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies