Saudská Arábia ponúkla trhom dlhopisy za rekordnú sumu

NETKY.SK • 19 Október 2016, 19:04 • 2 min
Saudská Arábia ponúkla trhom dlhopisy za rekordnú sumu

RIJÁD - Saudská Arábia dnes spustila predaj dlhopisov. Arabské kráľovstvo vôbec prvýkrát vo svojej histórii ponúklo trhom dlhopisy a hneď za rekordných 17,5 miliardy USD (15,94 miliardy eur). Je to najväčšia emisia v rámci tzv. transformujúcich sa ekonomík, ktorá vyvolala aj rekordný záujem investorov, skonštatovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dopyt po saudskoarabských dlhopisoch takmer štvornásobne prekročil ponuku. Čiastočne k tomu prispeli aj veľmi nízke úrokové sadzby vo svete, a tiež frustrácia investičných fondov z nedostatku cenných papierov s vyššími výnosmi.

Obrovský dopyt je zároveň veľkým úspechom arabského kráľovstva, ktoré patrí medzi najväčších exportérov ropy. Podarilo sa mu presvedčiť investorov, že dokáže zvládnuť obdobie nízkych cien komodity, a tak zvládne aj postupne znížiť svoju závislosť od príjmov z predaja čierneho zlata.

 

Najnovšia emisia saudskoarabských dlhopisov prekonala aj doterajší rekord Argentíny, ktorá v apríli ponúkla trhom obligácie v hodnote 16,5 miliardy USD. Zdroj z trhu agentúre Reuters povedal, že Saudská Arábia dostala objednávky na dlhopisy v celkovom objeme až 67 miliárd USD. Na porovnanie, Argentína v apríli dostala objednávky za 69 miliárd USD.

 

Vysokí predstavitelia Saudskej Arábie sa pred emisiou dlhopisov stretli s významnými investormi v Londýne aj v USA, aby im predstavili ambiciózny plán hospodárskych reforiem, ktorý zahŕňa aj prudké znížene výdavkov kráľovstva a rozvoj "neropných" podnikov.

 

Rijád zaznamenal vlani rekordný rozpočtový deficit 98 miliárd USD, čo zodpovedá 15 % hrubého domáceho produktu (HDP) a už tento rok ho chce výrazne znížiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies