Saudská Arábia pokračuje v ofenzíve náletmi v Jemene

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 10:26 • 2 min
Saudská Arábia pokračuje v ofenzíve náletmi v Jemene

DUBAJ - Bojové lietadlá vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou uskutočnili v piatok ráno nálety na jemenské hlavné mesto Saná, ovládané šiitskými povstalcami Hautíovcami.

slovakia

left justify in out

Pokračuje tak rozsiahla ofenzíva, ktorú začala Saudská Arábia proti povstalcom ešte v noci zo stredy na štvrtok. Dnešné nálety zasiahli oblasť v blízkosti prezidentského sídla a takmer aj vojenský objekt, v ktorom povstalci skladujú rakety. V skorých ranných hodinách koalícia cielila aj na viacero armádnych objektov južne od mesta, ktoré sú v správe Hautíovcov, spojencov bývalého prezidenta krajiny Alího Abdalláha Sáliha. Okrem hlavného mesta dnes jej nálety zasiahli aj dve oblasti v povstalcami držanej provincii Sáda na severe krajiny. Pričom pri zásahu trhoviska Kataf al-Boká zahynulo alebo sa zranilo asi 15 ľudí.


Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra. Hautíovci sú spojencami exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktorý musel v roku 2012 odstúpiť, pretože blokoval politické reformy v najchudobnejšej arabskej krajine. Hautíovci sa v uplynulých dňoch snažili rozšíriť územie pod svojou kontrolou a donútili k úteku Západom podporovaného prezidenta Hádího.

 

Saudská Arábia v noci zo stredy na štvrtok začala proti šiitským povstalcom uskutočňovať nálety. Panarabská televízna stanica al-Arabíja včera uviedla, že Saudská Arábia okrem stovky lietadiel v susednej krajine nasadila 150-tisíc vojakov a námorné jednotky. Lietadlá podľa nej poskytli do bojov proti povstalcom aj Egypt, Maroko, Jordánsko, Sudán, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies