Saudská Arábia pokračovala v náletoch na húsíov napriek ukončeniu operácie

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 14:52 • 2 min
Saudská Arábia pokračovala v náletoch na húsíov napriek ukončeniu operácie

SANÁ - Spojenci pod vedením Saudskej Arábie uskutočnili dnes ďalšie nálety na šiitských povstalcov v Jemene napriek avizovanému ukončeniu vojenskej operácie. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa jemenských armádnych zdrojov húsíovia dobyli dnes ráno veľkú vojenskú základňu v provinčnej metropole Taíz na juhu Jemenu, na čo zareagovala koalícia Saudskej Arábie vzdušnými útokmi.

 

Obsadeniu vojenskej základne predchádzali delostrelecké boje medzi šiitskými povstalcami a jednotkami lojálnymi k jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu.

 

Húsíom sa podarilo zmocniť tohto objektu s pomocou tankov, pričom jemenskí vojaci opustili základňu ešte pred jej dobytím. Uviedol to pre DPA armádny zdroj, ktorý chcel zostať v anonymite.

 

Bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih privítal oznámenie Saudskej Arábie o ukončení koaličnej vojenskej operácie, namierenej proti húsíjským milíciám v Jemene.

 

"Dúfame, že každý sa vráti k dialógu, aby došlo k vyriešeniu a prediskutovaniu všetkých otázok," uviedol Sálih vo svojom dnešnom odkaze zverejnenom na sociálnych sieťach.

 

Húsíovia prepustili dnes jemenského ministra obrany Mahmúda Subajhího, ktorého väznili takmer mesiac v metropole Saná, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na kmeňové zdroje z radov húsíov.

 

Bezpečnostná rada OSN požadovala začiatkom tohto mesiaca v rezolúcii, ktorá okrem iného uvalila zbrojné embargo na povstalcov v Jemene, aj prepustenie zadržiavaného ministra.

 

Saudská Arábia so spojencami ohlásili v utorok oficiálne ukončenie náletov v Jemene, ktoré tam trvali od 26. marca. Vyhradili si však právo naďalej zasahovať v prípade potreby voči tamojším povstalcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies