Saudská Arábia pokračovala v náletoch na húsíov

NETKY.SK • 26 Apríl 2015, 15:40 • 2 min
Saudská Arábia pokračovala v náletoch na húsíov

SANÁ - Skupina kmeňových a islamistických bojovníkov vybojovala dnes od Iránom podporovaných vzbúrencov zo šiitského hnutia húsíov niektoré štvrte v strategicky dôležitej provinčnej metropole Taíz na juhu Jemenu. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na obyvateľov mesta.

slovakia

left justify in out

Reuters naznačil, že posledný vývoj situácie môže byť dôsledkom vzdušnej ofenzívy pod velením Saudskej Arábie, ktorá povzbudila tamojšie opozičné ozbrojené skupiny. Tento zvrat totiž podľa Reuters predstavuje ranu pre húsíov pôsobiacich v tejto provincii, ktorú bez väčších problémov kontrolovali vyše mesiaca.

 

Spojenecké lietadlá pod velením Saudskej Arábie uskutočnili dnes podľa agentúry AP nové nálety na ciele šiitských povstalcov vo viacerých mestách Jemenu, vrátane miest Saná a Aden, a to aj napriek nedávnemu oficiálnemu ukončeniu takmer mesačnej vojenskej operácie.

 

Cieľom náletov boli dnes ráno aj vojenská základňa na predmestí metropoly Saná na severozápade Jemenu, ako aj oblasti v okolí prezidentského paláca, kde majú povstalci rozmiestnenú vojenskú techniku.

 

Saudskoarabská koalícia bombardovala dnes aj šiitských povstalcov v prístavnom meste Aden v južnom Jemene, kde dnes znova pokračovali pouličné boje medzi húsíjmi a silami loajálnymi jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu.

 

Saudská Arábia so spojencami ohlásili v utorok oficiálne ukončenie náletov v Jemene, ktoré tam trvali od 26. marca. Vyhradili si však právo naďalej zasahovať v prípade potreby voči tamojším povstalcom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies