Saudská Arábia pohrozila USA: Ak schválite zákon JASTA, predáme váš 750 miliardový dlh!

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 18:00 • 2 min
Saudská Arábia pohrozila USA: Ak schválite zákon JASTA, predáme váš 750 miliardový dlh!

RIJÁD – Saudská Arábia pohrozila, že predá aktíva Spojených štátov v hodnote až 750 miliárd dolárov, ktoré sú v držbe arabského štátu. Stane sa tak v prípade, že americký Kongres schváli návrh zákona, ktorý by umožnil žalovať vládu Saudskej Arábie kvôli teroristickým útokom z 11.septembra 2001. Informáciu priniesol New York Times.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií denníka NY Times, túto správu ešte minulý mesiac osobne odovzdal minister zahraničia Saudskej Arábie Adel al-Jubeir, počas návštevy Washingtonu.

Minister zahraničia poukázal na návrh zákona JASTA (Justice Against Sponsors of Terrorism Act), ktorý by obetiam z 11.septembra 2001 a ďalších teroristických útokov umožnil žalovať zahraničných sponzorov terorizmu.

Návrh bol predstavený ešte vlani v septembri a v prípade schválenia Senátom, by tento zákon otvoril cestu súdnemu procesu kvôli údajnému prepojeniu Saudskej Arábie s vykonávateľmi teroristických útokov z 11.septembra 2001.

 



Saudská Arábia argumentuje, že má imunitu pred zodpovednosťou za teroristické útoky z 11.septembra 2001 podľa zákona z roku 1976, ktorý sťažuje žalovanie cudzej krajiny na amerických súdoch. Avšak legislatíva JASTA by umožnila obetiam teroristických útokov na americkej pôde žalovať zahraničných sponzorov terorizmu.

Obamova administratíva chcela lobbingom v Kongrese zablokovať prijatie tohto zákona. Pre NY Times to potvrdili vládni úradníci aj kongresoví poradcovia. Podľa Obamovej administratívy, by táto legislatíva vystavila právnym rizikám Američanov v zahraničí.

"Hrozby Saudskej Arábie boli v posledných týždňoch predmetom intenzívnych diskusií medzi zákonodarcami a úradníkmi z ministerstva zahraničia a Pentagonu," napísal novinár NY Times Mark Mazzetti. "Úradníci varovali senátorov pred diplomatickými a ekonomickými dôsledkami tejto legislatívy."

Saudská vláda stále popiera akékoľvek zapojenie do teroristických útokov z 11.septembra 2001. Navyše Komisia 9/11 nenašla "žiadne dôkazy, že by vláda Saudskej Arábie ako inštitúcia alebo vyšší saudskí úradníci individuálne financovali nejakú teroristickúorganizáciu."

Mazzetti však napísal, že podozrenie o prepojení Saudskej Arábie stále pretrváva, pretože kongresové vyšetrovanie z roku 2002 prinieslo dôkazy o tom, že predstavitelia Saudskej Arábie žijúci v Spojených štátoch boli súčasťou teroristického sprisahania 9/11.

Je zaujímavé, že vyhlásenie Saudskej Arábie prichádza v čase, keď ich vzájomné vzťahy s USA nie sú také dobré ako kedysi. Naštrbila ich aj iniciatíva USA pri pokuse o urovnanie vzťahov s Iránom, ktorý je rivalom Saudskej Arábie v regióne Stredného východu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies