Saudská Arábia obnovila dodávky ropy cez úžinu v Červenom mori

NETKY.SK • 4 August 2018, 17:03 • 2 min
Saudská Arábia obnovila dodávky ropy cez úžinu v Červenom mori

RIJÁD - Saudská Arábia informovala v sobotu o obnovení dodávok ropy cez strategicky významnú úžinu Báb el-Mandeb po tom, ako ich v dôsledku útoku šiitských povstalcov z Jemenu dočasne pozastavila. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih povedal, že dodávky cez úžinu, ktorá spája Adenský záliv s Červeným morom, obnovia v sobotu. Citovala ho tamojšia oficiálna tlačová služba SPA.

 

Koalícia vedená Saudskou Arábiou podnikla podľa neho "nevyhnutné opatrenia", na zaistenie bezpečnosti dodávok v úžine Báb el-Mandeb, povedal minister bez ďalšieho vysvetlenia.

 

Saudskoarabská štátna ropná spoločnosť pozastavila dodávky ropy cez zmienený prieliv 25. júla. Stalo sa tak po útoku šiitských povstalcov, známych ako húsíovia, na dva ropné tankery. Jeden z nich pri útoku mierne poškodili, vysvetlila agentúra DPA.

 

Úžina Báb el-Mandeb s dĺžkou 50 kilometrov je široká v priemere 30 kilometrov. Jemen, jedna z najchudobnejších krajín arabského sveta, bol vtiahnutý do zničujúceho mocenského boja medzi vládou podporovanou Saudskou Arábiou a šiitskými povstalcami, ktorí dostávajú pomoc od Iránu, pred takmer štyrmi rokmi.

 

Osobitný vyslanec OSN pre Jemen Martin Griffiths vo štvrtok oznámil, že v snahe obnoviť mierový proces pozval strany bojujúce v Jemene na rokovanie, ktoré sa uskutoční 6. septembra v Ženeve.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies