Saudská Arábia nechce kreslo v Bezpečnostnej rade

NETKY.SK • 18 Október 2013, 11:58 • 2 min
Saudská Arábia nechce kreslo v Bezpečnostnej rade

NEW YORK/RIJÁD - Saudská Arábia sa nestane členom Bezpečnostnej rady OSN. V piatkovom vyhlásení to uviedol rezort diplomacie arabského kráľovstva.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na štvrtkové hlasovanie Valného zhromaždenia, ktoré kráľovstvo vôbec po prvý raz v histórii zvolilo do výkonného orgánu OSN. Saudskí Arabi mali zastupovať Áziu a Tichomorie, no ako uviedlo ministerstvo zahraničných vecí, BR sa nevie vyrovnať s medzinárodnými konfliktami. Stanovisko SA uvádza, že "Bezpečnostná rada OSN nie je v súčasnej podobe schopná ukončiť vojny a vyriešiť konflikty". Podľa Rijádu má navyše dvojaký meter a potrebuje reformu v záujme "plnenia povinností a prevzatia zodpovednosti za ochranu svetového mieru a bezpečnosti".

Saudská Arábia sa dlhodobo snaží o získanie väčšieho vplyvu na dianie vo svete. Na ropu bohatá krajina je veľkým kritikom sýrskeho režimu a žiada tvrdý zákrok medzinárodného spoločenstva. Krajina je však veľmi konzervatívna a medzinárodné organizácie jej vyčítajú nedodržiavanie ľudských práv, najmä v prípade žien, ktoré si nemôžu ani len sadnúť za volant auta. 

BR OSN pozostáva z 15 členov, spomedzi ktorých sú piati stáli - USA, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína. Ďalší desiati sú nestáli a po piatich sa každé dva roky menia tak, aby mal každý región sveta vždy v nej svoje zastúpenie. Novozvolených päť krajín v zostave Saudská Arábia, Čad, Čile, Litva a Nigéria má nahradiť Azerbajdžan, Guatemalu, Maroko, Pakistan a Togo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies