Saudská Arábia možno nálety v Jemene podporí aj pozemnou ofenzívou

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 11:21 • 2 min
Saudská Arábia možno nálety v Jemene podporí aj pozemnou ofenzívou

DAUHA - Na obnovenie poriadku v Jemene bude možno okrem náletov potrebná aj ofenzíva pozemných síl, uviedol dnes pre agentúru Reuters zdroj zo Saudskej Arábie. Irán naopak požaduje okamžité zastavenie zahraničnej vojenskej intervencie v Jemene.

slovakia

left justify in out

"Náš cieľ obnoviť legitímnu vládu (v Jemene) nedokážeme dosiahnuť tým, že ovládneme jemenský vzdušný priestor ... na obnovenie poriadku by mohla byť potrebná ofenzíva pozemných síl," povedal pre Reuters nemenovaný zdroj z prostredia saudskoarabského rezortu obrany.

 

Vyjadrenie prichádza po tom, ako dnes Saudská Arábia začala spolu s koalíciou arabských spojencov letecké útoky voči povstaleckému hnutiu húsíov v Jemene. Rijád na vojenskú operáciu v Jemene celkovo vyčlenil 100 bojových lietadiel, 150.000 vojakov a príslušníkov námorníctva.

 

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf požiadal dnes o okamžité zastavenie vojenskej agresie v Jemene a varoval, že dnešná ofenzíva vedená Saudskou Arábiou by mohla skomplikovať ďalší vývoj jemenskek krízy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na polooficiálnu iránsku tlačovú agentúru Fars.

 

"Irán chce okamžité zastavenie celej vojenskej agresie a leteckých náletov proti Jemenu a jeho ľuďom... Vojenské akcie v Jemene, ktorý momentálne čelí domácej kríze, ... skomplikujú situáciu ... a budú brániť úsiliu vyriešiť krízu mierovým spôsobom," citoval Reuters hovorkyňu iránskeho rezortu diplomacie.

 

Podľa informácií iránskej tlačovej agentúry ISNA dnes Teherán zároveň prisľúbil, že spraví všetko potrebné, aby dostal krízu v Jemene pod kontrolu.

 

"Spravíme všetko pre to, aby sme dostali krízu v Jemene pod kontrolu," uviedol minister Zaríf.

 

Iránska štátna televízia označila dnes ozbrojené útoky na húsíjské milície v Jemene za "agresiu pod vedením USA".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies