Saudská Arábia môže začať novú cenovú vojnu na trhu s ropou

NETKY.SK • 5 Júl 2020, 12:46 • 2 min
Saudská Arábia môže začať novú cenovú vojnu na trhu s ropou

Saudská Arábia hrozila, že začne novú cenovú vojnu, ak ostatní členovia OPEC nebudú dodržiavať dohodu o znížení výroby ropy.

slovakia

left justify in out

Konflikt v OPEC

Podľa denníka The Wall Street Journal poslal saudskoarabský minister energetiky, princ Abdul Aziz bin Salman, ultimátum členom OPEC. Oddelene požadoval, aby Angola a Nigéria identifikovali konkrétne plány na ďalšie zníženie produkcie ropy.

 

Členské krajiny OPEC sa v apríli dohodli na znížení produkcie ropy tak, aby sa trhové ceny vrátili k rastu.

 

img

 

Podľa dohody krajiny, ktoré sa na nej zúčastňujú, znižujú produkciu o 9,7 milióna barelov za deň v máji až júni7,7 milióna barelov za deň v druhej polovici roka ao 5,8 milióna ďalej do konca apríla 2022.

 

Angola a Nigéria v máji neznížili objem výroby a sľúbili, že ťažbu znížia v júni.

 

18. júna sa uskutočnila videokonferencia OPEC. Delegácie Angoly a Nigérie neboli schopné poskytnúť konkrétne plány a čísla na zníženie výroby.

 

img

 

Potom Saudská Arábia objasnila, že je pripravená znovu začať predávať ropu za zníženú cenu, aby poškodila hospodárstva týchto dvoch krajín.

 

Rekordný prepad ceny ropy

Ceny ropy tento rok už zaznamenali výrazný pokles po tom, čo sa OPEC a Rusko nedokázali dohodnúť na podmienkach novej zmluvy o znížení produkcie.

 

V dôsledku toho Saudská Arábia v marci prisľúbila zvýšiť produkciu a zrútiť ceny ropy. Podobný krok neskôr oznámilo aj Rusko.

 

img

 

Do konca apríla boli ceny ropy o 60% nižšie ako vo februári.

 

Strany sa následne dohodli na znížení výroby ropy o 10% s cieľom obnoviť ceny. Po dohode medzi OPEC a Ruskom začali ceny ropy mierne rásť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona