Saudská Arábia kúpi od Británie 48 kusov lietadiel Eurofighter Typhoon

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 21:22 • 2 min
Saudská Arábia kúpi od Británie 48 kusov lietadiel Eurofighter Typhoon

LONDÝN - Saudská Arábia podpísala s Britániou predbežnú dohodu o nákupe 48 kusov viacúčelových stíhacích lietadiel Eurofighter Typhoon.

slovakia

left justify in out

Tieto stroje, vyrábané britskou spoločnosťou BAE Systems, sú súčasťou mnohomiliardovej dohody, o ktorej sa rokuje už niekoľko rokov, uviedla v piatok spravodajská stanica Sky News. V Európe je aktuálne nasadených takmer 500 kusov tohto lietadla.

 

"Sme zaviazaní podporovať (saudskoarabské) kráľovstvo pri modernizácii jeho vojenských síl a vývoji kľúčových priemyselných kapacít v rámci Vízie 2030," uviedla britská strana. Vízia 2030 je plán na zníženie závislosti Saudskej Arábie od ropy, diverzifikáciu ekonomiky a rozvoj cestovného ruchu, vzdelávania a infraštruktúry.

 

Dohoda bola prijatá v posledný deň trojdňovej návštevy saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána v Británii. Monarcha sa stretol s britskou premiérkou Theresou Mayovou, kráľovnou Alžbetou II., ako aj cantenburským arcibiskupom. Zároveň sa prijala bilaterálna obchodná dohoda v odhadovanej výške 65 miliárd libier.

 

Korunný princ vyhlásil, že obe krajiny budú oveľa bezpečnejšie, ak bude medzi Londýnom a Rijádom pevný vzťah. Niektorí analytici však poukazujú na vojenskú intervenciu Saudskej Arábie v susednom Jemene. Mayová v priebehu uplynulého týždňa obhajovala vzťahy svojej krajiny so Saudskou Arábiou s tým, že predaj zbraní Rijádu je prísne kontrolovaný. Zároveň však vyjadrila znepokojenie nad humanitárnou krízou v Jemene.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies