Saudská Arábia je ochotná pokryť akýkoľvek nedostatok ropy

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 14:23 • 2 min
Saudská Arábia je ochotná pokryť akýkoľvek nedostatok ropy

SOUL - Saudská Arábia, ktorá je globálnym exportérom ropy, pokryje akýkoľvek potenciálny nedostatok tejto komodity vyplývajúci z ukrajinskej krízy.

slovakia

left justify in out

Povedal to v pondelok ropný minister krajiny Ali al-Naimi. "Sme ochotní nahradiť akýkoľvek nedostatok, ktorý by mohol nastať," povedal minister počas konferencie v Soule. Konštatoval, že jeho krajina v súčasnosti ťaží približne 9,6 mil. barelov ropy denne, pričom jej produkčná kapacita je 12,5 mil. barelov denne.

 

Minister poznamenal, že Saudská Arábia a Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) uspokoja akýkoľvek dodatočný dopyt po rope. Vyjadril sa pritom, že cena ropy 100 USD za barel je primeraná. "Sto dolárov je primeraná cena pre každého - spotrebiteľov, producentov, ropné spoločnosti," povedal al-Naimi. Ruská anexia ukrajinského polostrova Krym a násilnosti na východnej Ukrajine otriasli trhmi s ropu a držia cenu londýnskej ropy Brent v blízkosti úrovne 108 USD za barel. Saudská Arábia je jediným producentom ropy, ktorý môže podstatne meniť svoju ťažbu v reakcii na zmeny v dopyte. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies