Saudská Arábia chce znížiť závislosť od ropy, postaví obrie lodenice

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 11:26 • 2 min
Saudská Arábia chce znížiť závislosť od ropy, postaví obrie lodenice

RIJÁD - Saudská ropná spoločnosť Aramco plánuje s ďalšími tromi firmami postaviť najväčšie lodenice v Perzskom zálive. Projekt vo výške viac ako 5 miliárd USD by mal pomôcť znížiť vysokú závislosť krajiny od vývozu ropy.

slovakia

left justify in out

Dlhodobo nízke ceny ropy tvrdo zasiahli do vývoja saudskoarabskej ekonomiky. Vláda sa preto rozhodla podporiť ďalšie oblasti hospodárstva a výrobu produktov, ktoré krajina zatiaľ do veľkej miery dováža. Súčasťou týchto zmien je aj projekt výstavby obrovských lodeníc v Ras al-Khair na východnom pobreží Saudskej Arábie, ktoré by s rozlohou 4,3 kilometra štvorcového mali byť najväčšími lodenicami v Perzskom zálive.

 

Hodnota projektu sa odhaduje na 5,2 miliardy USD (4,64 miliardy eur). Spoločnosť Aramco už podpísala dohodu o vytvorení spoločného podniku s tromi ďalšími firmami, saudskoarabskou lodiarskou spoločnosťou Shipping Company of Saudi Arabia (Bahri), strojárskou spoločnosťou zo Spojených arabských emirátov Lamprell a juhokórejským koncernom Hyundai Heavy Industries.

 

Produkcia v lodeniciach by sa mala spustiť v roku 2019, pričom plná kapacita výroby sa očakáva v roku 2022. Lodenice by mali okrem obchodných lodí vyrábať aj obrie ropné tankery a plávajúce ropné plošiny. Z celkových nákladov plánuje vláda Saudskej Arábie prispieť sumou 3,5 miliardy USD. Zvyšné náklady budú znášať firmy v spoločnom podniku. Spoločnosť Aramco bude v spoločnom podniku kontrolovať 50,1 %, Lamprell 20 %, Bahri 19,9 % a Hyundai Heavy Industries 10 %.

(1 EUR = 1,1217 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies