Saudská Arábia chce prieplavom odčleniť susedný Katar a spraviť z neho ostrov

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 10:15 • 2 min
Saudská Arábia chce prieplavom odčleniť susedný Katar a spraviť z neho ostrov

RIJÁD - Saudská Arábia zvažuje vytvorenie morského kanála na svojich hraniciach s Katarom, čím by sa z neho stala ostrovná krajina v Perzskom zálive.

slovakia

left justify in out

Návrh zároveň počíta s pretvorením časti týchto hraníc na vojenskú zónu a úložisko jadrového odpadu z reaktorov, ktoré kráľovstvo plánuje vybudovať.

 

Projekt s pracovným názvom Salwa Marine Canal by mohol byť hotový za jeden rok, pričom by ho financovali Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE). Samotnú realizáciu kanála by viedol Egypt, ktorý má skúsenosti s hĺbením Suezského prieplavu. Náklady na výstavbu sa odhadujú na 750 miliónov dolárov.

 

Morský kanál by mal šírku 200 metrov a hĺbku 20 metrov. Okrem vojenskej zóny by na ňom vznikli aj pobrežné letoviská, súkromné pláže a prístaviská pre výletné lode. Hranice medzi oboma štátmi majú dĺžku 60 kilometrov.

 

Oficiálne zdroje však tieto plány zatiaľ nepotvrdili a projekt čelí mnohým prekážkam. Napriek tomu tieto zámery signalizujú ďalšie prehĺbenie už takmer ročnej diplomatickej krízy medzi Katarom a štvoricou krajín daného regiónu - Saudskou Arábiou, SAE, Egyptom a Bahrajnom, ktoré ho obviňujú z podporovania terorizmu.

 

Dauha je týmito krajinami osočovaná aj pre svoje priateľské vzťahy so šiitským Iránom, ktorý je hlavným rivalom Rijádu na Blízkom východe. Katar to však odmieta a tvrdí, že ide o snahy podkopať jeho suverenitu. Katar tiež uvádza, že mu hrozí vojenská intervencia, a uzavrel preto dohody s viacerými západnými krajinami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies