Saudská Arábia a USA ohlásili päťdňovú prestávku v bojoch

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 17:06 • 2 min
Saudská Arábia a USA ohlásili päťdňovú prestávku v bojoch

RIJÁD - Predstavitelia Saudskej Arábie a USA vo štvrtok oznámili, že v Jemene "čoskoro" začne platiť predbežné päťdňové prímerie, ktoré uľahčí prísun humanitárnej pomoci pre milióny civilistov v núdzi.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia saudskoarabského ministra zahraničných vecí Ádila al-Džubajra na spoločnej tlačovej konferencii so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym v Rijáde kráľovstvo zastaví nálety proti povstalcom v susednej krajine a poskytne tamojším obyvateľom dodatočnú pomoc v hodnote 274 miliónov dolárov (242 mil. eur). Kerry sa vyjadril, že takzvaná humanitárna prestávka sa začne najskôr o niekoľko dní a je tak dosť času presvedčiť povstalcov a ich podporovateľov, aby pristúpili na podmienky dohody. Určitý čas podľa neho potrebujú aj humanitárne organizácie, aby skoordinovali dodávky potravín, paliva a liekov do rôznych častí Jemenu.

 

Kerry predtým v Rijáde rokoval o kríze v Jemene s viacerými predstaviteľmi vrátane kráľa Salmána, ktorému vyjadril pochvalu za "snahu o mierové vyriešenie" vojny v Jemene a pozvanie "všetkých relevantných strán" na pripravovanú mierovú konferenciu. Saudská Arábia pritom stojí na čele vojenskej koalície, ktorá začala koncom marca uskutočňovať nálety proti jemenským šiitským povstalcom známym ako Húsíovci. Podľa údajov OSN v priebehu kampane zahynulo najmenej 646 civilistov a 300-tisíc muselo utiecť zo svojich príbytkov. Celkový počet obetí niekoľkomesačného konfliktu sa odhaduje už na vyše 1200. 

Kerry sa vo štvrtok v Rijáde stretol taktiež s jemenským prezidentom v exile Abd Rabbuom Mansúrom Hádím, jeho viceprezidentom a ministrom zahraničných vecí. Exilová jemenská vláda v stredu vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby v záujme porážky povstania vyslalo do krajiny pozemné sily. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie využíva podporu zo strany USA, zatiaľ čo Húsíovcom údajne pomáha šiitsky režim v Iráne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies