Saudek: Bol som ohromený, ako pán Roden vystihol tie moje úzkosti a tápanie

NETKY.SK • 15 Január 2015, 14:27 • 2 min
Saudek: Bol som ohromený, ako pán Roden vystihol tie moje úzkosti a tápanie

BRATISLAVA - Do slovenských kín dnes vstupuje nový český film Fotograf s podtitulom Dámy, radím vám ke klidu...!.

slovakia

left justify in out

Tragikomédiu s erotickými prvkami voľne inšpirovanú životom svetoznámeho českého fotografa Jana Saudka nakrútila režisérka a scenáristka Irena Pavlásková (Čas sluhů, Corpus delicti, Čas dluhů, Bestiář, Zemský ráj to napohled). "Príbeh je okorenený humorom, pretože náš hrdina je zmyslom pre humor nadmieru obdarený. Film poodkrýva tajomstvo Janovej tvorby, ponára sa do bizarného a sugestívneho sveta žien, ktoré ho obklopujú," uviedla režisérka na margo nového filmu, na scenári ktorého sa podieľala s Janom Saudkom.
     

Snímka zaznamenáva niektoré dramatické životné križovatky slávneho umelca, ktorého stredobodom života boli vždy ženy. Tie, ktorého pózovali pred objektívom jeho fotoaparátu, často až pitoreskné postavy, či tie, ktoré ho obklopovali v súkromí. Dcéry, manželky, milenky, priateľky, pri ktorých išlo iba o sex, intelektuálne obdivovateľky. Jedny nezištne milujúce a oddané, iné podvádzané a zhrdené, ďalšie vychutnávajúce si s rozkošou fotografov búrlivý život. Prostredníctvom filmového príbehu sa diváci zoznámia aj so ženami, ktoré s umelcom túžili spojiť svoju budúcnosť, boli posadnuté túžbou skrotiť jeho slobodomyseľnosť, deliť sa s ním o jeho majetok, talent i gény.
     

V úlohe umelca obdareného výnimočným talentom, ale aj živelnosťou a vášňou, exceluje charizmatický Karel Roden. "Rola Jana je zložitá, je tam veľa hereckých polôh, od hravých a skôr komediálnych situácií cez výbuchy vzdoru a vášne až po vypäté dramatické momenty. Preto som predovšetkým potrebovala skvelého herca, ktorý má tento rozsah. Bolo mi jasné, že fyzickú podobnosť nenájdem a ani to nebolo pre mňa dôležité," priznáva Pavlásková, ktorá Rodenovi zverila prvú hlavnú úlohu v snímke Čas sluhů (1989). Fotograf je ich piatym spoločným filmovým počinom. Diváci si v ňom môžu užívať Rodena v úplne novej polohe, v ktorej ho ešte nevideli. Je vášnivý, zábavný, vtipný, očarujúci i provokatívny.
     

"Pán Roden je veľký herec - veľakrát som bol ohromený, ako vystihol tie moje úzkosti a tápanie. Majstrovsky zahral úlohu rozorvaného, na povrchu cynického chlapa, ale plachého a fanfarónskeho. Vôbec nezáleží na tom, že vyzerá neskutočne lepšie ako ja - on hral dušu, nie povrch," komentoval Rodenov výkon v snímke Jan Saudek. Jeho filmový predstaviteľ označil slávneho fotografa za veľmi krehkého, plachého a zraniteľného človeka, ktorý musí stále sebe i okoliu niečo dokazovať. "To, ako pôsobí navonok, celá tá 'show', ktorou sa väčšinou prezentuje na verejnosti, chápem ako jeho spôsob obrany, ukrývanie nejakého hlbšieho problému, ktorý v sebe nosí a nikdy neprezradí. V každom prípade je to pre mňa veľmi zaujímavá bytosť," dodal Karel Roden.
     

Novým objavom v tragikomédii je predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy Máša Málková. Ďalej hrajú Vilma Cibulková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil, Marika Procházková, Patrik Děrgel, Jitka Sedláčková, Igor Orozovič, Vanda Konečná, Jenovéfa Boková a iní.
     

Fotograf mal distribučnú premiéru v Českej republike 8. januára, do slovenských kín ho od 15. januára prináša spoločnosť Magic Box Slovakia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona