Šaty robia človeka: Ako môže oblečenie ovplyvniť naše správanie?

NETKY.SK • 4 Máj 2018, 13:00 • 2 min
Šaty robia človeka: Ako môže oblečenie ovplyvniť naše správanie?

To, čo máme práve na sebe, môže doslova zmeniť našu osobnosť.

slovakia

left justify in out

Určite ste si sami na sebe všimli, že pokiaľ ste spokojný s tým, ako ste sa obliekli, máte vyššie sebavedomie. Tento fenomén potvrdila aj štúdia realizovaná profesorkou Karen Pine. To však nie je jediná oblasť, ktorú dokáže naše oblečenie ovplyvniť. Podľa jej štúdii má vplyv aj na fyzický či mentálny výkon.

 

Počas pozorovania rozdelila študentov na dve skupiny. Jedna z nich mala oblečené tričko s logom Supermana, druhá bola ustrojená bežne. Keď jednotlivcom položila otázku, koľko kilogramov dokážu zdvihnúť, tí v tričku so známym logom sa odhadovali ako omnoho fyzicky zdatnejší oproti ostatným. Tričko superhrdinu im dávalo pocit sily.

 

Ďalší experiment prebiehal na hodine matematiky. Žiačky tu mali písať test. Polovica z nich však bola oblečená len v plavkách, ostatné mali hrubé svetre. Ukázalo sa, že ženy v plavkách mali oveľa horšie hodnotenie z testu ako tie vo svetroch. V tomto prípade bolo oblečenie schopné ovplyvniť aj mentálny výkon človeka.

 

Podobný výskum realizovali aj dvaja americký vedci z Northwestern University, ktorí časti svojich študentov obliekli biele plášte a všetkých nechali vykonávať experiment. Na základe výsledkov bolo jasné, že študenti v plášťoch boli rýchlejší aj úspešnejší. Plášťom na seba totiž prevzali identitu lekára, chemika či iného odborníka a práve to ovplyvnilo ich výkonnosť.

 

Na základe týchto pozorovaní je zrejmé, že šatami nielen my demonštrujeme, kým sme, ale že to funguje aj naopak a oblečenie má schopnosť ovplyvniť nás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies