Charlie Hebdo prekoná národný rekord, vyjde v náklade sedem miliónov

NETKY.SK • 17 Január 2015, 18:06 • 2 min
Charlie Hebdo prekoná národný rekord, vyjde v náklade sedem miliónov

PARÍŽ - Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo vyjde napokon v sedemmiliónovom náklade. Pôvodne sa počítalo s piatimi miliónmi výtlačkov, záujem je však príliš veľký.

slovakia

left justify in out

"Ide o historické vydanie v prípade (francúzskych) novín," citoval dnes zástupcu tohto týždenníka denník Le Parisien. Aktuálne vydanie Charlie Hebdo bude v predaji ešte ďalšie dva týždne.
      

Žiadané číslo vyšlo v stredu - týždeň po atentáte, keď v jeho parížskej redakcii dvojica teroristov zabila 12 ľudí. Teroristi sa novinám údajne pomstili za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda.
      

Dosiaľ vyšli dva milióny kusov, ktoré sú už rozpredané. Na mnohých miestach Európy ľudia stáli v radoch, ale ani tak sa k výtlačku nedostali, píše spravodajský portál Novinky.cz.
      

Rekord v počte vydaní držal doteraz vo Francúzsku denník France Soir, ktorý v roku 1970 vyšiel po smrti prezidenta a generála Charlesa de Gaulla v náklade 2,2 milióna výtlačkov.
      

Charlie Hebdo pred atentátmi vychádzal v náklade 60.000 kusov. Záujem o jeho aktuálne vydanie však nemajú iba jednotlivci, ale aj podniky. Podľa portálu ČT24.cz je jedným z nich i letecká spoločnosť Air France, ktorá pre svojich pasažierov zakúpila 20.000 výtlačkov za plnú cenu, teda tri eurá za jeden kus.
      

Záujem prevyšujúci ponuku hlásia z mnohých európskych štátov. Nové číslo vyšlo s ďalšou kresbou islamského proroka na titulnej strane, čo v moslimskom svete opäť vyvolalo rozruch. Protesty sa konali v Jemene, Nigeri, Pakistane, Somálsku, Alžírsku či ruskom Ingušsku. Veľký pochod chystajú aj v Čečensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies