Satirický časopis Girgir prestal vychádzať: Môže za to fotka Mojžiša

NETKY.SK • 18 Február 2017, 06:40 • 2 min
Satirický časopis Girgir prestal vychádzať: Môže za to fotka Mojžiša

ANKARA - Tureckí vydavatelia sa rozhodli zrušiť známy satirický časopis Girgir. Stalo sa tak po tom, ako zverejnil karikatúru, ktorá mohla uraziť náboženské cítenie židov i moslimov.

slovakia

left justify in out

Samotné vydavateľstvo zdôraznilo, že sa nestotožňuje s publikovanou karikatúrou, ktorá si uťahuje z biblického proroka Mojžiša. Pristúpilo preto k zrušeniu magazínu a k prepusteniu všetkých jeho zamestnancov, napísal turecký denník Hürriyet.

Časopis Girgir sa prostredníctvom sociálnej siete Twitter ospravedlnil svojim čitateľom za "spôsobenú ujmu". Turecká prokuratúra momentálne preveruje, či predmetná karikatúra naozaj znevážila náboženské hodnoty.

Girgir založili v roku 1972. V 80. a 90. rokoch bol vôbec najpredávanejším tureckým satirickým časopisom. Magazín bol nakrátko zrušený po vojenskom prevrate v roku 1980. Následne sa však stal kultovou tlačovinou najmä vďaka svojim politickým posolstvám, ktoré sa mu darilo vložiť do karikatúr a uniknúť tak cenzúre.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Mirka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona