Satelitná snímka naznačila, že Severná Kórea spúšťa zastavený jadrový reaktor

NETKY.SK • 12 September 2013, 07:21 • 2 min
Satelitná snímka naznačila, že Severná Kórea spúšťa zastavený jadrový reaktor

WASHINGTON - Severná Kórea zrejme začala oživovať reaktor na výrobu plutónia, ktorý odstavila v roku 2007 na základe dohody o jadrovom odzbrojení.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informoval špecializovaný ústav Školy Johna Hopkinsa pre vyššie medzinárodné štúdiá vo Washingtone, ktorý vychádza z družicovej snímky zariadenia. Severokórejčania ešte v apríli oznámili, že päťmegawattový reaktor v jadrovom stredisku Njongbjon plánujú opäť uviesť do prevádzky. Vyvolali tak obavy z rozširovania svojho jadrového programu, v rámci ktorého začiatkom roka uskutočnili v poradí už tretí podzemný jadrový test. Oživenie reaktora je ťažké potvrdiť, keďže do zariadenia v Njongbjone cudzinci nemajú prístup. Americkí experti však upozorňujú, že na družicovej snímke z 31. augusta vidieť paru vychádzajúcu z budovy, kde sa nachádzajú turbíny napájané z okruhu reaktora.

Ešte v roku 2006 uskutočnila Severná Kórea svoj prvý podzemný jadrový test, ktorému predchádzala skúška rakety dlhého doletu. Ďalšie jadrové testy nasledovali v rokoch 2009 a 2013, na čo Bezpečnostná rada OSN zakaždým sprísnila sankcií voči krajine. Na posledný takýto krok predstavitelia krajiny zareagovali varovaním, že krajina je pripravená uskutočniť "preventívny" jadrový útok proti USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies