SaS žiada prokuratúru, aby zasiahla proti spaľovni na Graniari

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 11:40 • 2 min
SaS žiada prokuratúru, aby zasiahla proti spaľovni na Graniari

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dnes upozornila na prípad pezinskej skládky dva. Ako povedal dnes na tlačovej besede poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik, liberáli dnes podali podnet na generálnu prokuratúru na podanie protestu prokurátora proti rozhodnutiu správnych orgánov o spaľovni v banskobystrickej mestskej časti Graniar.

slovakia

left justify in out

Upozornil, že občania v okolí spaľovne bojujú 22 rokov, aby do ovzdušia v okolí ich domov neboli vypúšťané karcinogény. „Bolo spísaných niekoľko petícií. Najväčšiu podpísalo viac ako 5 600 ľudí. Sme presvedčení, že za posledných 13 rokov bolo v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie spravených toľko chýb, že rozhodnutia od roku 2000 sú formálne neplatné. Dnes je reálna možnosť, že spaľovňa bude opätovne spustená, preto sme sa rozhodli reagovať na podnet od občanov, aby sme tomu zabránil,“ povedal Poliačik.

Občania chcú podľa hovorkyne petičného výboru občanov mestskej časti Graniar-Banská Bystrica Henriety Petrincovej dosiahnuť zrušenie a zlikvidovanie spaľovne. Zariadenie spaľovne sa podľa nej rozpadáva. „Technológia, ktorá je tam postavená od roku 1993 nezodpovedá dnešnej dobe,“ upozornila. Zároveň dodala, že keď bola spustená spaľovňa do skúšobnej prevádzky, v okolí sa nedalo žiť. Bol tam dym a smrad. „Spaľovňa je 40 metrov od našich rodinných domoch,“ konštatovala. 

Spaľovňu, ktorej vlastníkom je Rooseveltova nemocnica, postavili ešte v 90. rokoch, dosiaľ však nefunguje. Doterajšie dva pokusy o jej spustenie sa skončili neúspešne, keďže emisie v skúšobnej prevádzke prekračovali povolené limity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies