SaS: Žiada premiéra, aby odvolal ministra Čaploviča

NETKY.SK • 14 Január 2014, 17:33 • 2 min
SaS: Žiada premiéra, aby odvolal ministra Čaploviča

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Jedným z dôvodov je, že pri dodávaní tabletov do škôl rezort školstva uprednostnil konkrétneho výrobcu procesorov, na čo na dnešnej tlačovej konferencii upozornil poslanec za SaS Martin Poliačik.

slovakia

left justify in out

Ide o národný projekt Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva, v rámci ktorého by mali základné a stredné školy dostať 22-tisíc tabletov aj interaktívne tabule. Národný projekt je financovaný najmä zo štrukturálnych fondov Európskej únie sumou zhruba 46 miliónov eur. Zmluvu na poskytnutie nenávratného príspevku podpísalo ministerstvo školstva ešte v novembri 2013. Poliačik hovorí, že v tabuľke v čiastkovej štúdii uskutočniteľnosti k projektu, ktorá popisuje, čo sa má v projekte nakupovať, je pri tabletoch uvedený konkrétny typ procesoru. „Tento konkrétny typ procesoru sa dodáva na konkrétne zariadenia, je to komerčný názov konkrétneho procesoru, ktorý automaticky bez akéhokoľvek odôvodnenia vylučuje veľké množstvo zariadení z tejto súťaže. Je to procesor, ktorý vyrába firma Samsung a takisto tablety, ktoré boli vysúťažené a budú dodávané do škôl, sú od firmy Samsung,“ uviedol dnes poslanec za SaS. Podľa neho je to to isté, ako keby niekto vyhlásil verejnú súťaž na nákup automobilov a do podmienok pre túto súťaž by napísal, že chce kúpiť akékoľvek auto, ale musí mať motor Volkswagen.

Poliačik vidí problém i v tom, že pri presune súborov z tabletov na počítače a naopak sa bude strácať obrovské množstvo dát. Poliačik upozorňuje, že technológie na školách, ktoré stáli obrovské milióny, fungujú na windowsovej platforme. „Na tomto procesore ale neexistujú koncové užívateľské zariadenia, ktoré by fungovali na windowsovej platforme,“ hovorí poslanec.

Poliačik sa obáva toho, že nám Európska komisia tablety nepreplatí. Jednou z podmienok toho, aby podporovala takéto projekty, je totiž aj to, že nesmie byť uprednostnený žiadny konkrétny výrobca, žiadny konkrétny dodávateľ, upozorňuje poslanec. „Keď už ministerstvo napíše do svojej vlastnej štúdie uskutočniteľnosti, že potrebuje tablety, ktoré majú procesory od konkrétneho jedného výrobcu, tak si tým zakladá na obrovský problém," povedal poslanec, podľa ktorého sa môže stať, že neuvidíme z peňazí Európskej komisie na preplatenie takýchto tabletov ani cent.

Poslanci SaS kritizovali ministra školstva za viaceré kroky. Podľa podpredsedu strany Ľubomíra Galka Čaplovič zakázal niektorým žiakom hlásiť sa na gymnáziá pre priemer známok, zakázal nahradiť maturitu z cudzieho jazyka medzinárodným certifikátom, chce tiež obmedziť financovanie súkromných škôl a obmedzil deťom prístup k voľnočasovým aktivitám zmenou spôsobu financovania centier voľného času. „Okrem toho je minister školstva aj katastrofálny hospodár,“ hovorí Galko. Ako príklad uviedol Ústav informácií a prognóz školstva, ktorý k 1. januáru 2014 zanikol a zlúčil sa s Centrom vedecko-technických informácií. Tímlíder strany SaS pre školstvo Juraj Droppa to nazval „zlúčenie-nezlúčenie“, ktoré neprinesie žiadne úspory. „Nielen v tejto chvíli, ale ani o mesiac, ani o pol roka nebude možné vyčísliť úspory, vzhľadom na to, že všetkých 158 zamestnancov ústavu prešlo k 1. januáru do nástupníckej organizácie. Takéto zlúčenie neprinesie žiadnu úsporu,“ uviedol. Strana pre konanie ministra vyzvala premiéra, aby Čaploviča z jeho postu odvolal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona