SaS žiada odvolať šéfa Carga, Počiatek na to nevidí dôvod

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 16:18 • 2 min
SaS žiada odvolať šéfa Carga, Počiatek na to nevidí dôvod

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek by mal podľa poslanca NR SR za SaS Ľubomíra Galka odvolať generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) Vladimíra Ľuptáka.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je podľa opozičného poslanca podozrenie z machinácií pri obstarávaní protipožiarnej ochrany bez súťaže v areáli spoločnosti v Čiernej nad Tisou. Ako Galko v stredu informoval, minister rozhodnutím o zopakovaní tendra uznal jeho netransparentnosť.

 

Minister dopravy sa šéfa ZSSK Cargo zatiaľ odvolať nechystá. "Ešte uvidíme, aké budú výsledky procesov v najbližších týždňoch, ale momentálne z toho, čo som počul, nie som presvedčený o tom, že by mal práve pán Ľupták odstúpiť," zareagoval Počiatek pre agentúru SITA. 

 

Galko tvrdí, že podozrenie z machinácií pri spomínanom obstarávaní je také silné, že by malo nasledovať odvolanie generálneho riaditeľa ZSSK Cargo. "Platí to o to skôr, že majiteľ víťaznej firmy Safirs Ladislav Pethö sa podľa medializovaných informácií pozná s generálnym riaditeľom Carga Vladimírom Ľuptákom, keďže v minulosti spolu pracovali v jednej firme. Podozrenie ide teda do najvyšších miest Carga,“ povedal Galko. 

 

"Generálny riaditeľ ZSSK Cargo pána Pethöa v minulosti registroval ako požiarneho technika, ktorý pôsobil v Slovenských celulózkach a papierňach, ale žiadny osobný kontakt s ním nikdy neudržiaval," uviedol už skôr hovorca spoločnosti Martin Halanda s tým, že Ľupták v celulózkach v Ružomberku nepracuje už od roku 2001. 

 

Rezort dopravy na základe kontroly obstarávania služieb hasičov v ZSSK Cargo mal výhrady k časovej tiesni spoločnosti, ktorá bola spôsobená sčasti aj administratívnymi chybami jej zamestnancov. Preto minister rozhodol o zopakovaní súťaže. Ak nové obstarávanie vygeneruje ešte nižšiu cenu, bude podľa ministerstva podpísaná nová zmluva s víťazným uchádzačom. Kontrola nezistila nehospodárne nakladanie s prostriedkami. Zmluvná cena protipožiarnej ochrany vo výške 880 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty na dva roky je podľa ministerstva výrazne lacnejšia, ako za túto službu platila spoločnosť v minulosti. 

 

SaS pre tender už podala na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a machinácií pri verejnom obstarávaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies