Envirorezort odmieta politizáciu kauzy ťažby ropy na severovýchode SR

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 17:30 • 2 min
Envirorezort odmieta politizáciu kauzy ťažby ropy na severovýchode SR

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odmieta politizáciu kauzy ťažby ropy na severovýchodnom Slovensku spojenú s ťažobnou firmou Alpine Oil and Gas, s.r.o. Uviedla to pre TASR rezortná hovorkyňa Petra Stano Maťašovská v reakcii na dnešný brífing strany Sloboda a Solidarita (SaS), pred ktorým sa malo k tejto kauze uskutočniť mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. To sa nakoniec pre neprítomnosť viacerých koaličných aj opozičných členov výboru nekonalo.

slovakia

left justify in out

"MŽP SR odmieta politizáciu tohto prípadu. Je pripravené na konštruktívnu odbornú diskusiu. Celú situáciu vníma pozorne a citlivo. Ubezpečujeme, že postupujeme podľa platnej legislatívy," spresnila Stano Maťašovská.

 

Rezort životného prostredia mal podľa nej záujem diskutovať o téme na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. "Nerozumieme postupu opozície, ktorá iniciovala jeho zvolanie, napokon však neprišla v dostatočnom počte a napriek tomu, že sa výbor z dôvodu neuznášania schopnosti nekonal, zvolala tlačovú besedu k jeho záverom," podčiarkla.

 

Pripomenula, že ťažobná spoločnosť získala prvýkrát povolenie na prieskum ložísk ropy a horľavého zemného plynu v lokalite pred desiatimi rokmi. Súčasné povolenie MŽP na vykonanie geologického prieskumu na obdobie štyroch rokov sa v ničom neodlišuje od toho z roku 2006. "Nerozumieme preto tvrdeniam SaS, že geologické práce majú teraz zahŕňať aj vrty do hĺbky takmer 1500 metrov a čerpacie skúšky. Túto možnosť mala spoločnosť už od roku 2006, kedy jej ministerstvo povolilo vykonávať geologické práce vrátane hĺbkových vrtov," podčiarkla hovorkyňa MŽP.

 

Poznamenala, že v súčasnosti je na Slovensku vyše 80 prieskumných území a ani v jednom prípade sa nevyžadovalo posúdenie vplyvov na životné prostredie. "Súčasná právna úprava posudzovania vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA), ako aj príslušných smerníc sa totiž nevzťahuje na činnosti vykonávané podľa geologického zákona, teda na prieskum," doplnila.

 

Cieľom geologického prieskumu je podľa nej zistiť, respektíve overiť existenciu ložísk nerastov, v tomto prípade ložísk ropy a horľavého zemného plynu, ktoré sa nachádzajú pod zemským povrchom. Vo fáze geologického prieskumu pritom nie sú k dispozícii presné údaje o geologických, ložiskových a hydrogeologických pomeroch územia. "Pre informáciu dopĺňame, že držiteľ prieskumného územia je povinný zaň platiť štátu. Polovica je príjmom Environmentálneho fondu a polovica príjmom dotknutých obcí. V tomto prípade bolo dotknutým obciam vyplatených vyše 1,8 milióna eur," informovala.

 

"Pripomíname, že v celom procese ide o geologický prieskum, nie o ťažbu. V prípade záujmu o ťažbu organizácia musí postupovať v zmysle banského zákona, ktorý je úplne iným procesom patriacim do kompetencie Ministerstva hospodárstva SR," dodala.

 

Opozičná poslankyňa NR SR Anna Zemanová (SaS) dnes na brífingu SaS, za účasti poslanca NR SR Martina Klusa (SaS), Martina Fecka (OĽaNO) a členov občianskeho združenia Aropane Rolanda Nogu a Vladimíra Ferka, vyzvala MŽP, že by malo svoje rozhodnutia (o povolení prieskumnej ťažby) vydávať v kontexte všetkých zákonov SR, ako aj európskych a medzinárodných dohovorov, nemôže vydávať povolenia len podľa geologického zákona.

 

"Vyzývam pána ministra (životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd), pozn. TASR), aby opätovne, v súčinnosti so všetkými zložkami, ktoré sú v danej situácii zaangažované, či už je to štátna polícia, Slovenská inšpekcia životného prostredia, okresná prokuratúra v danom území, kým je čas, tieto rozhodnutia, ktoré boli vydané, ale ešte nenadobudli právoplatnosť, aby konania zastavil alebo prerušil a uložil minimálne podmienku, že pokiaľ nebude ukončená kontrola o zisťovaní vplyvov činnosti na životné prostredie, tak nie je možné pokračovať v akýchkoľvek prácach," zdôraznila Zemanová.

 

Podľa slov Rolanda Nogu sú povolenia vydané pre ťažobnú firmu nezákonné. "Potvrdilo sa, že (pracovníci firmy) nemali povolenia na vstupy na (preskúmavané) pozemky, čo potvrdila v súčasnosti aj firma samotná. Vo veci pokračuje niekoľko trestných stíhaní, MŽP napriek tomu predlžuje povolenia na prieskum na dotknutých územiach. Rezort životného prostredia podľa mojich vedomostí navyše vôbec nekomunikuje s políciou, ktorá má dôkazy o porušení zákona. Kontrola firmy Alpine Oil and Gas, ktorú momentálne vykonáva MŽP, bude podľa mňa smiešna a nedostatočná," doplnil Noga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies