SaS: Zdravotné sestry sú ďalšími obeťami chorého slovenského zdravotníctva

NETKY.SK • 2 Október 2013, 15:10 • 2 min
SaS: Zdravotné sestry sú ďalšími obeťami chorého slovenského zdravotníctva

BRATISLAVA - Zdravotné sestry a pôrodné asistentky sú len ďalšími obeťami slovenského zdravotníctva, ktoré trpí ťažkými a dlhodobými chorobami.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to strana SaS, ktorej predstavitelia dnes prišli podporiť protestný stanový tábor zdravotných sestier pred Úradom vlády SR. Zdôrazňuje, že žiadny zodpovedný politik sa nemôže otočiť k požiadavkám sestier chrbtom. Liberáli poukazujú na nefungujúce zdravotníctvo a s tým súvisiacu dlhodobú nespokojnosť ľudí. Šéf SaS Richard Sulík sa nazdáva, že peniaze na platy zdravotných sestier by boli, keby sa v zdravotníctve tak neplytvalo a nerobili sa zlé manažérske rozhodnutia. Za zlé rozhodnutie považuje SaS aj zámer vlády vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu namiesto toho, aby robila systémové zmeny.

"Výsledkom bude ešte horšia kvalita, vyššia nespokojnosť na strane zdravotníkov i pacientov a vyššie zadlženie nemocníc," uviedol Sulík. Liberáli budú v záujme radikálnej zmeny pomerov v slovenskom zdravotníctve presadzovať zmenu Ústavy SR súvisiacu s tzv. bezplatnou zdravotnou starostlivosťou. SaS sa mieni usilovať o to, aby sa tzv. bezplatná zdravotná starostlivosť na základe verejného zdravotného poistenia nevzťahovala na všetky liečebné postupy a diagnózy.

Liberáli vidia riešenie problémov v zdravotníctve v systémových zmenách. Pod nimi rozumejú transformáciu verejných nemocníc na akciové spoločnosti či vstup súkromného kapitálu a manažmentu do nemocničnej starostlivosti. Štát si má podľa SaS udržať kontrolu v univerzitných nemocniciach. SaS by ďalej predala regionálne nemocnice v správe VÚC súkromným investorom vrátane zamestnaneckých akciových spoločností.

Sulíkovci tiež preferujú štandardizáciu liečebných postupov, kategorizáciu liečebných výkonov tak, aby z verejného zdravotného poistenia boli vo verejných zariadeniach plne kryté všetky závažné a život ohrozujúce diagnózy. Mienia sa zasadzovať aj za rovnoprávne podmienky podnikania verejných a súkromných poskytovateľov.

Zdravotné sestry začali trojdňovú výstražnú stanovačku pred Úradom vlády SR dnes. Sú totiž nespokojné so situáciou v zdravotníctve a s riešením ich platovej otázky. Upozorňujú, že bez sestier to v zdravotníctve nejde a kompetentným odkazujú, že sú na ťahu. Sľuby už sestrám stačiť nebudú, od vlády a ministerstva zdravotníctva čakajú konkrétne kroky. Sestry poukazujú na potrebu dofinancovania zdravotníctva, transparentnosti a tiež na prijatie legislatívnej normy pre odmeňovanie sestier a pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych pracovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies