SaS: Zákon o tzv. kazítkach nepodporíme, je to lacná vlna populizmu

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 15:22 • 2 min
SaS: Zákon o tzv. kazítkach nepodporíme, je to lacná vlna populizmu

BRATISLAVA - Opoziční poslanci za SaS nepodporia návrh novely zákona o ochrane spotrebiteľa od Otta Brixiho a Antona Martvoňa (obaja Smer-SD), ktorý zakazuje inštalovať do výrobkov tzv. kazítka. Liberáli sú totiž presvedčení, že ide o lacnú vlnu populizmu.

slovakia

left justify in out

"Predkladatelia nepredložili žiaden dôkaz, ktorým by nás presvedčili, že kazítka sú reálny problém. Je to lacná vlna populizmu, na ktorej sa chcú zviesť a podceňujú ľudí, že im na to naletia," konštatujú Eugen Jurzyca a Jana Kiššová (obaja SaS). Poslankyni pritom vadí, že návrh dláždi cestu k ďalšiemu hromadeniu štátnej administratívy. "Zbytočne strácame čas a výsledkom bude zas len ďalšia nič neriešiaca byrokracia," uviedla Kiššová s tým, že SaS chce firmy strážiť, chce, aby spotrebitelia neboli klamaní, ale reálne problémy ľudí plánuje riešiť efektívnou cestou.
     

Liberáli sa preto prostredníctvom parlamentnej Hodiny otázok obrátia aj na zastupujúceho ministra hospodárstva Petra Kažimíra (Smer-SD). Zaujíma ich, či má Slovenská obchodná inšpekcia informácie o výskyte tzv. kazítok v nejakých výrobkoch. Ak áno, SaS žiada informácie o počte, prípadne charaktere výrobku. Strana tiež chce vedieť, či boli uložené v tejto súvislosti sankcie, alebo boli vedené súdne spory. "Aby sa nestalo, že väčšina v parlamente aj tentoraz bude riešiť neexistujúce problémy namiesto dlhodobej nezamestnanosti, nízkoefektívneho zdravotníctva, vysokého štátneho dlhu alebo problému reštrukturalizácie," dodal Jurzyca.
     

Martvoň a Brixi chcú zaviesť zákaz pre výrobcov, dovozcov, dodávateľov a predávajúcich upraviť výrobok tak, že sa cielene zníži jeho kvalita alebo skráti životnosť. Poslanci vládnej strany tiež zakazujú vložiť do výrobku súčasť, ktorá môže spôsobiť skrátenie životnosti výrobku či jeho nefunkčnosť, prípadne vznik chyby, ku ktorej by nedošlo, keby výrobok nebol takto upravený.
     

"Týmto návrhom chceme postihnúť praktiky evidované v niektorých členských štátoch EÚ a založené na zakomponovaní tzv. kazítok do výrobkov. Tie majú spôsobiť, že produkt po istom čase alebo inom zásahu (napríklad softvérovom) stratí svoje vlastnosti a stane sa chybným spravidla krátko po uplynutí záručnej doby," vysvetľujú Brixi a Martvoň. O právnej norme sa bude diskutovať na aktuálne májovej schôdzi pléna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies