SaS: Vyzývajú Slovákov žijúcich v zahraničí na účasť na voľbách

NETKY.SK • 7 Január 2016, 11:38 • 2 min
SaS: Vyzývajú Slovákov žijúcich v zahraničí na účasť na voľbách

BRATISLAVA – Opozičná SaS vyzýva Slovákov žijúcich v zahraničí na účasť v marcových parlamentných voľbách. Predseda liberálov Richard Sulík upozornil, že zo 4,2 milióna oprávnených slovenských voličov žije v zahraničí 300 tisíc ľudí, z ktorých v posledných parlamentných voľbách v roku 2012 volilo iba 7 051.

slovakia

left justify in out

„Ide o veľkú skupinu ľudí, ktorá dokáže ovplyvniť výsledok volieb. Ide o ľudí, ktorí sa živia vlastnou prácou a nespoliehajú sa na štát. Považujeme za dôležité, aby čím viac ľudí v zahraničí išlo voliť,“ povedal dnes na tlačovej konferencii Sulík. Pripomenul, že 15. január je posledným dňom, do ktorého musia ľudia žijúci v zahraničí požiadať rezort vnútra, že chcú voliť poštou.


Poslanec za SaS Juraj Droba by privítal, ak by ministerstvo vnútra ubezpečilo všetkých Slovákov v zahraničí, že ich hlasy vo voľbách neprepadnú a bude zaručená ich anonymita. Droba považuje za zarmucujúce, že vláda Smeru za štyri roky ani neotvorila diskusiu o umožnení elektronických volieb.


Tímlíder SaS pre politický systém Martin Klus si myslí, že ak sa do 15. januára nezaregistruje na ministerstve vnútra dostatočný počet slovenských voličov zo zahraničia, vláda by mala uvažovať nad tým, že v skrátenom legislatívnom konaní zmení zákon a umožní hlasovať na veľvyslanectvách podobne, ako to umožňuje napríklad susedné Česko.

 

Upozornil, že občania žijúci v zahraničí môžu voliť iba v parlamentných voľbách, zo zahraničia ale nemôžu rozhodovať v prezidentských voľbách alebo voľbách do Európskeho parlamentu. Podľa neho ide o disproporciu, ktorá by sa mala po voľbách odstrániť. Klus sa rovnako ministerstva vnútra pýta, ako majú postupovať voliči z Banskobystrického kraja, ktorí pôjdu dovolenkovať do zahraničia, keďže počas parlamentných volieb majú Banskobystričania školské prázdniny.


Liberáli dlhodobo presadzujú možnosť voliť prostredníctvom internetu, ktorá by umožnila zúčastniť sa na voľbách kdekoľvek. „Ak bude SaS po voľbách súčasťou vlády, budeme sa téme elektronických volieb venovať. Ak sa to stane prioritou viacerých strán, dalo by sa to zrealizovať počas budúceho volebného obdobia,“ uzavrel Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies