SaS vyzýva prezidenta nepodpísať zákon o odpadoch

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 18:01 • 2 min
SaS vyzýva prezidenta nepodpísať zákon o odpadoch

BRATISLAVA - Strana SaS vyzýva prezidenta Andreja Kisku, aby nepodpísal zákon o odpadovom hospodárstve, ktorý dlhodobo pripravuje Ministerstvo životného prostredia SR.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, táto ,,parlamentom schválená právna norma totiž nie je v záujme občanov". SaS sa pritom opiera aj o nespokojnosť s prijatou podobou zákona, ktorú vyjadrila aj Rada Združenia miest a obcí Slovenska na svojom rokovaní z 25. marca v Bratislave. "Jej členovia rovnako odporučili požiadať prezidenta Andreja Kisku, aby zákon nepodpísal vzhľadom na jeho dopady na mestá a obce a najmä občanov," uviedla Svrčeková a dodala, že výhrady voči zákonu mala aj Európska komisia, čo dala najavo v liste ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi.

 

„Žiadame prezidenta, aby zákon vrátil na opätovné prerokovanie do NR SR. Opakujeme, že napriek niekoľkým pozitívam zákon obsahuje viacero negatív. Najmä vytvorenie monopolu pri zbere a spracovaní druhotných surovín či vyššie poplatky pre občanov,“ zdôvodnil predseda SaS Richard Sulík. 

 

Nový zákon o odpadoch zavádza inštitút rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. Platí to napríklad pre výrobcov alebo dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov, ale aj papiera, plastov alebo skla. O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené Organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich malo motivovať k dôslednému triedeniu odpadu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu na Slovensku končí na skládkach. 

 

Zákon ďalej ruší Recyklačný fond. Funkcie fondu prejdú na výrobcov a na štát. Takisto sa sprísni systém výkupu kovov od fyzických osôb. Zberniam pribudne povinnosť uskladniť kovy na sedem dní na tzv. monitorovacom priestore, ktorý je monitorovaný kamerovým systémom. Taktiež budú zberne využívať len váhy s platným certifikátom o ich ciachovaní. Vyplácanie osôb, ktoré kov do zberne prinesú, bude fungovať len formou prevodu na bankový účet alebo pomocou peňažného poukazu, nie v hotovosti. Ministerstvo si od týchto opatrení sľubuje pokles trestnej činnosti spojenej s výkupom kovov. Ministerstvo pôvodne uvažovalo nad plošným zákazom výkupu kovov od fyzických osôb. Tento krok by však podľa analýz uškodil zberniam aj spracovateľom kovov. 

 

Návrh zákona pred schválením v parlamente kritizovali napríklad recyklačné spoločnosti, podľa ktorých uškodí fungovaniu odpadového hospodárstva na Slovensku. Zákon podľa nich prispeje na trhu s odpadmi k vzniku monopolu, čo bude mať za následok zvýšenie cien za odvoz a likvidáciu odpadu pre občanov. Naopak, podporu návrhu vyjadrila Únia miest Slovenska a skupina starostov a primátorov adresovala svojim kolegom a poslancom parlamentu na podporu zákona otvorený list. Zákon schválil parlament na schôdzi 17. marca, momentálne čaká na podpis prezidenta. Účinnosť má nadobudnúť 1. januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies