SaS vyzýva prezidenta, aby Čižnára nevymenoval

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 19:14 • 2 min
SaS vyzýva prezidenta, aby Čižnára nevymenoval

BRATISLAVA - Jaromír Čižnár sa stal kandidátom na generálneho prokurátora Slovenskej republiky za okolností, ktoré odporujú ústavnosti, vyhlásila strana SaS.

slovakia

left justify in out

Liberálna strana vyzýva prezidenta Ivana Gašparoviča, aby Jaromíra Čižnára nevymenoval, lebo bol zvolený v rozpore s ústavnosťou a dobrými mravmi. "Tento apel je určený prezidentovi, ktorý nesie plnú zodpovednosť za daný stav, o to skôr by mu mal vyhovieť," vyhlasujú liberáli.

Pojem ústavnosť nechápe strana len ako rešpekt k písaným pravidlám, ale aj k tým nepísaným, ktoré písané právo dotvárajú a ktorých súčasťou je aj morálka a skúsenosťou preverené cnosti. Ústavné by v prípade voľby generálneho prokurátora bolo počkať na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý potvrdí alebo nepotvrdí, či nevymenovaním Jozefa Čentéša prezident porušil jeho práva. "Akt voľby generálneho prokurátora, ku ktorému dnes prikročil Smer, je teda typický krok totalitných politických síl, ktoré berú ohľad len na svoje zištné a mocenské ciele. Ústavnosť ich zaujíma len potiaľ, pokým ich neobmedzuje," vyhlasuje strana SaS.

Bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica a bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára dnes poslanci za vládny Smer-SD zvolili za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora. Čižnára navrhli za nominanta poslanci strany Roberta Fica a v tajných voľbách ho podporilo 82 z 82 prítomných poslancov. Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. Čižnára do funkcie môže a nemusí vymenovať prezident Ivan Gašparovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies