SaS vyzýva na stiahnutie akčného plánu stratégie výskumu a inovácii

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 11:58 • 2 min
SaS vyzýva na stiahnutie akčného plánu stratégie výskumu a inovácii

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva ministerstvo školstva stiahnuť Akčný plán stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR na roky 2014 - 2016 z legislatívneho procesu a vrátiť ho späť do štandardného pripomienkového konania. Informoval o tom na tlačovej besede poslanec strany a člen parlamentného školského výboru Martin Poliačik.

slovakia

left justify in out

Dokument bol podľa SaS neštandardne v pripomienkovom konaní dvakrát päť dní. Najprv minulý rok, potom ho rezort stiahol, a tento rok ho dali v marci na pripomienkovanie opäť iba na päť dní. Široká vedecká obec tak nemala šancu zapojiť sa do pripomienkového konania k dokumentu, ktorý stanovuje nezmyselné kritéria pri prideľovaní financií na výskum. Nebola o ňom žiadna odborná diskusia. Reálne by mali byť pritom na jeho základe prerozdeľované peniaze na vedu a výskum do roku 2020, upozornil Poliačik „Ak by tento materiál získal podporu na vláde, bol by to reálny prúser,“ vyhlásil Poliačik.


Strana SaS si myslí, že ak budú financie na vedu a výskum prideľované na základe tohto dokumentu, skončia vo firmách a nie vo výskume. Strane sa nepozdáva súbor kritérií, podľa ktorých sa bude hodnotiť a monitorovať výskumný projekt. Podľa Poliačika to vyzerá tak, že z podpory vypadli úplne humanitné smery. „Vyzerá to tak, ako by ste si zobrali veľký švajčiarsky nožík a vylámali z neho všetko okrem vývrtky a povedali, že až do roku 2020 budete potrebovať iba vývrtku,“ dodal. Odporučil ministerstvu pozrieť sa na materiál Fénix z roku 2011, ktorý je na ministerstve školstva a ktorý sa tejto problematike venuje.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies